islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Yüksek Teknoloji Yüksek Ahlâk İşidir

Yüksek Teknoloji Yüksek Ahlâk İşidir
18 Mayıs 2017 10:06
A+
A-

Ar-Ge harcamaları artırılmalıdır

Yüksek teknolojiye ve katma değer artışına ihtiyacımız sürekli artıyor. İhracat arttığı halde değerin düşmesi bunun bir göstergesidir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde, yapılan bir çalışmada, Ar-Ge harcamaları ile patent başvuruları arasında doğrusal bir ilişki olduğu, aynı ilişkinin Ar-Ge harcaması ile yüksek teknolojili ürün ihracatında da bulunduğu belirtildi.

Yüksek teknolojiye ve katma değer artışına ihtiyacımız sürekli artıyor. İhracat arttığı halde değerin düşmesi bunun bir göstergesidir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde, yapılan bir çalışmada, Ar-Ge harcamaları ile patent başvuruları arasında doğrusal bir ilişki olduğu, aynı ilişkinin Ar-Ge harcaması ile yüksek teknolojili ürün ihracatında da bulunduğu belirtildi. Çalışma kapsamında, 2005-2014 yıllarını kapsayan dönemde 42 ülkenin Ar-Ge harcamaları, patent başvuruları ve yüksek teknolojili ürün ihracatı bu ilişki kapsamında incelendi. Türkiye, her iki durumda da araştırmaya konu ülke gruplarının ortalamasının çok altında kaldı.

Ülkeler arası karşılaştırma yapılırsa; Türkiye’nin İsrail ve Singapur kadar Ar- Ge yatırımı yapsa da hem patent sayısında, hem de yüksek teknolojili ürün ihracatı oranında bu iki ülkenin altında kalıyor. Singapur, 2005-2014 arasında ortalama yıllık 7.4 milyar dolarlık Ar-Ge harcamasına karşılık, yıllık ortalama 9 bin 543 patent başvurusu gerçekleştirdi. Polonya, Türkiye’den daha düşük miktarda Ar-Ge harcaması yapsa da hem yüksek teknolojili ürün ihracatında, hem de patent başvuru sayısında Türkiye’nin üstünde yer buldu.

Diğer taraftan Türkiye’de alınan patentlerin ticarileşmesi anlamına gelen lisans alma sayısı da çok düşük kalmaktadır. 2011 yılından sonra, 2015’e kadar “lisanslanan yerli patent sayısı” yıllık 4 adetin üstüne hiç çıkmadı. 2015 yılında da sadece 1 patent lisanslandı. Özetlersek,  Türkiye’nin Ar-Ge yatırımlarının yeterince faydaya dönüşmemesinde, düşük ve orta düzey teknolojili alanlarda çalışma yapılması, bu alanda daha iyi koordinasyon ve seçiciliğin öne çıkması gerektiği açıktır.

Hulâsa yüksek teknolojiye ve katma değer artışı  için de inanç ve yüksek ahlak gerekiyor. Yaratılan için üretmeyi Yaratan’a ibadet bilmek gerekiyor. Böylesi bir inançla yüreğini ortaya koyacak yönetici gerekiyor. Bu  alt yapıya da sahibiz

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.