islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Uzmanlar Uyardı! Hastalık Riskini Artırıyor

Uzmanlar Uyardı! Hastalık Riskini Artırıyor
28 Ekim 2022 10:00
A+
A-

Neredeyse her gün tükettiğimiz bazı içecekler, aslında birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Kanser ve üreme sorunlarına yol açarak hayatı tehdit edebilecek sonuçlara neden oluyor. Uzmanlar, sık sık tükettiğiniz besinlerin yumurtalık, rahim ve göğüs kanseri başta olmak üzere birçok hastalık riskini artırdığını söylüyor.

Neredeyse her gün tükettiğimiz bazı içecekler, aslında birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Kanser ve üreme sorunlarına yol açarak hayatı tehdit edebilecek sonuçlara neden oluyor. Uzmanlar, sık sık tükettiğiniz besinlerin yumurtalık, rahim ve göğüs kanseri başta olmak üzere birçok hastalık riskini artırdığını söylüyor.

PASTÖRİZE MEYVE SUYU
Meyve suyu tükettiğinizde bir oturuşta yiyebileceğiniz meyveden fazlasını tüketmiş olursunuz. Meyveler içeriğindeki şeker oranından dolayı fazla miktarda tüketilmemesi gereken besinler olduğu için meyve suyunun da aynı şekilde tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Meyve suyunun meyvede bulunan liflerden yoksun olması da besin değerinde azalmaya sebep olur.

SÜT
Geleneksel süt ve organik süt arasındaki fark, geleneksel sütün hormonlarla tedavi edilen ineklerden geldiği için östrojen içermesidir. Uzmanlar, ekstra östrojen hormonu alımının kansere neden olabileceğine vurgu yapıyor. Bazı araştırmalar, fazla miktarda süt tüketiminin meme, yumurtalık ve rahim kanseri riskini artırdığını gösteriyor. Bu nedenle diyetisyenler, süt tüketirken mutlaka organik olması gerektiğini belirtiyor.

TAHIL SÜTLERİ
Tahıl sütleri, süt içermeyen sütler olarak anılır. Özellikle laktoz intoleransı olmayan insanlar için kurtarıcıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken, tüketilen tahıl sütlerinin ‘şeker ilavesiz’ olmasıdır. Bazı tahıl sütleri, şeker içerir ve sindirim sistemini alt üst eden, deniz yosunundan elde edilen koyulaştırıcı bir madde olan carrageenan içerir. Diyetisyen Isabel Smith, şekersiz ve sade olan tahıl sütlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.

SIFIR KALORİLİ TATLANDIRILMIŞ İÇECEKLER
Kalorisi olmayan ancak lezzetli olan içeceklerin çoğu kimyasallar, yapay renklendiriciler ve yapay tatlandırıcılar içerir. Smith, bu tür içecekleri içmeden önce mutlaka içerik etiketini okumanızı öneriyor. Tatlandırıcılar ve kimyasallar, bağırsaklardaki bakteri dengesini bozuyor. Son araştırmalara göre, bu durum kilo alımını beraberinde getiriyor. Uzmanlar, içeceklerinizi limon veya donmuş meyvelerle tatlandırmanızı öneriyor.

KOLA
Koyu gazlı içecekler, fosforik asit içerir. Fosforik asit, vücuttaki kalsiyum miktarını azaltır, kemikleri zayıflatır ve osteoporoz riskini artırır.

KAHVE
Kahve, nispeten zararsız içecekler sınıfında yer alsa da burada önemli olan tüketilen miktardır. Özellikle sabahları, ‘Kahve içmeden uyanamıyorum’ diyenlerdenseniz tercihinizi mutlaka dev büyüklükteki kahvelerden yana değil daha küçük boyutlu kahvelerden yana kullanın.

PROTEİNLİ SÜTLER VE İÇECEKLER
Proteinli içecekler, yalnızca fazla proteine ihtiyaç duyan atletler için ideal içeceklerdir. Yani bir atlet kadar spor yapmıyorsanız ve hareket etmiyorsanız proteinli içeceklerden uzak durmanız gerekir. Smith, bir smoothie hastasıysanız, şekersiz badem sütü ve meyve tüketmenizi öneriyor.

SPORCU İÇECEKLERİ
Bu içecekler, besin olarak nitelendirilmeyen yapay renkler ve tatlandırıcılar içerir. Spor yapanlar için en sağlıklı içecek, katkı maddesi içermeyen ve doğal bir elektrolit kaynağı olan sudur. Smith, özel spor içeceklerine ihtiyaç duyabilecek tek kişinin dayanıklılık sporcuları olduğunu söylüyor.

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.