islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4281
EURO
34,8195
ALTIN
2.430,39
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

Uzun Süredir Bekleniyordu! Bu Defa Oldu

Uzun Süredir Bekleniyordu! Bu Defa Oldu
16 Kasım 2022 14:30
A+
A-

Uzay Fırlatma Sistemini (SLS) uzaya taşıyacak Artemis 1 programı için büyük gün geldi çattı. Roket sonunda fırlatıldı!

NASA, yeni nesil mega roketi Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) ve roketin taşıması için tasarlanan Orion kapsülünü deneme uçuşu için uzaya fırlatmayı 25 Ağustos’ta Florida’dan gerçekleştirmeyi planlıyordu. Fakat tarihi fırlatma, yaşanan yakıt sızıntısı nedeniyle ertelendi.  Üst üste yaşanan sorunlar, NASA’nın Artemis I planlarını bozdu. Üstelik Artemis iki kasırgayla da (Ian Kasırgası ve Nicole Kasırgası) karşı karşıya kalınca bugüne kadar uzayla tanışamamış oldu. Ancak mutlu sona bugün ulaşıldı.

NASA, ARTEMİS 1’İ FIRLATTI
Artemis 1, NASA’nın Florida’daki Cape Canaveral Üssü’nden başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı. Uzun bir süredir mürettebatsız bir şekilde uzaya gitmek için bekleyen Orion uzay aracı, böylece ilk Ay yolculuğuna resmen başladı.

Uzunluğu 98 metre ve 3.99 tonluk itiş gücündeki roketle Ay’a gönderilen Orion uzay aracının gelecekte planlanan insanlı uçuşlar hakkında bilimsel veriler toplayacağı belirtildi.

ELON MUSK’TAN MESAJ
Amerikalı uzay şirketi SpaceX’in CEO’su Elon Musk da, birçok projede beraber hareket ettiği NASA’ya Artemis 1’den dolayı bir tebrik mesajı yolladı. Musk, NASA’nın paylaştığı bir tweet’in altına “Tebrikler!!” yazdı.

AY’A YOLCULUK
Yeni roket, NASA’nın 1972’deki Apollo 17 roketinden sonra Ay’a göndermek için ikinci denemesi oldu.

Artemis 1’in Ay’ın etrafında 6 haftalık test uçuşundan sonra Dünya’ya dönmesi planlanıyor. NASA, Artemis programıyla, 1960’lar ile 1970’lerde hayata geçirdiği Apollo Projesi ile yakaladığı başarıyı bir kez daha elde etmeyi amaçlıyor.

SLS-Orion uzay aracının tasarımı, inşası, testleri ve zemin tesisleri dahil olmak üzere şimdiye kadar NASA’ya en az 37 milyar dolara mal olduğu ifade ediliyor.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.