islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4862
EURO
34,9409
ALTIN
2.435,20
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Vade farkından kredi kartına

Vade farkından kredi kartına
19 Şubat 2021 07:50
A+
A-

Peygamberimizin (sav), “Ticaret yapın. Çünkü; rızkın onda dokuzu ticarettedir.” Hadisi şerifinin ışığında, rızkın büyük oranda ticarette olduğuna inanırız. Bugünkü piyasa şartlarında, ticari faaliyetlerin “onda dokuzu”na karşılık gelen kısmı oldukça geniş ve bereketli tahayyül ederiz. Demek ki; ticaretle gelen rızkın referansı çok geniş. Ticareti, sadece mal alıp satmak olarak görmemek gerek. Meselenin birçok yönü olmalı, öyle değil mi?

Bu kadar geniş imkanlara sahipken, bizim tüccar sattığı ürünün finans maliyetini karşılayacağım diye, elindeki parasal türevden neden vazgeçiyor? Böyle davranarak, müşterileri üzerindeki hakimiyetini kaybediyor. Piyasa yapıcı olabilme rolünü de kullanamamış oluyor, tabi.

Tüccar olarak, alış verişinize ve alış verişinizin sağlandığı ortama (pazara) sahip çıkmazsanız kazanamazsınız. Nitekim kazanamıyorsunuz. Hepiniz, bir bir batıyorsunuz. İş adamları derneklerine bakıyoruz, iş adamlarının çoğunun zor durumda olduğunu görüyoruz. Esnaf ve ticaret odalalarının faaliyetlerine bakıyoruz, hiç birinin, üyelerinin sorunlarını çözmeye muktedir olamadıklarını görüyoruz. Çünkü; ticaretlerine sahip çıkmadılar. Ticaretin yapıldığı sahayı (pazarı), büyük çapta finans kurumlarına terk ettiler. Esnaf ve tüccar, hinterlandını kaybetti.

Esnaf ve tüccarın pazardaki gücü zayıfladıkça; müşteri üzerindeki etkisi de azalıyor. Tüccar; peşin, ya da peşin fiyatına vadeli satış imkanı ile piyasayı hareketlendirme inisiyatifini gösteremedi. Bunu, işlerini doğru organize edememelerine bağlıyorum. Esnaf dernekleri, ticaret odaları neden var? Bu soruya verilmesi gereken cevapla, içinde bulundukları durum örtüşmüyor.   

Tüccarın piyasa yapma inisiyatifinden feragat edip; bunu bankacılık sektörüne kullandırmasını da anlamak zor. Çek ve Senet ile pazarda oluşturulacak canlılık sayesinde, “vade farkı (faiz) gelirinin”, çok çok üzerinde bir katma değer oluşacaktı. Peşin fiyatına vadeli şekilde olacak bu tabi. Zaman zaman buna da karşı çıkanlar oluyor. Peşin fiyatına vadeli nasıl olur, diye soruluyor.

Bankalar; kredi kartına taksitli, bonus kampanyaları adı altında, peşin fiyatına taksitle satış yapmıyorlar mı? O halde tüccar aynı kampanyayı çek ve senetli satışlarında neden uygulamasınlar. Bu vesileyle, hem borçlanmamış, hem de maliyetleri aşağı çekmiş olacaklardı. Bir yandan da; tabanı regüle edeceklerdi.

Nitekim; bankacılık sektörü, tüccarın vadeli pazarını bypass etmeyi başardı. Kredi kartları, ihtiyaç kredileri, KMH, sektör kredileri gibi “peşin fiyatına taksit” kampanyalarıyla, tüccarın boşalttığı alanı doldurdu. Esnaf ve tüccara, sağlıklı bir şekilde ticaret yapma alanı, neredeyse kalmadı. Bu konuda; bilinen iş adamları derneklerinden, esnaf ve ticaret odalarına ve yöneticilerine kadar, üzerlerinde çok büyük veballer vardır.

Günümüzde; rızkın kaçta kaçının, ticaretin yapılmaya çalışıldığı alan içerisinde kaldığını bilemiyoruz. Fakat; bunun pek de iç açıcı bir oranda olmadığının farkındayız. Özellikle; bu vebali taşıyan narkozlu güruh da bunun farkında olmalıdır.

Ticareti ve pazarı temizlemeliyiz. Hadisi şerifin verdiği müjdeden yüz çevirmemeli; tutunup, onu yeniden yaşanır kılmalı, rızkı yüceltmeliyiz.

Sadık USLU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.