islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4905
EURO
34,9546
ALTIN
2.435,08
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Vicdanlar Ne Zaman Adalet Diyecek?

Vicdanlar Ne Zaman Adalet Diyecek?

Ak Parti’li Vekil: On Binlerce İnsan Haksız Yere Cezaevinde

Önce KHK ile haksız yere ihraç edildikten sonrasında 16 ay hapis yatan ve sonunda beraat eden Zekeriya Altunok, askerde şehit oldu. AK PARTİ’li vekil Mustafa Yeneroğlu, konuya dair dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Yeneroğlu, “Bir kişinin bile haksız yere mağdur edilmesi küçük kıyametimiz olması gerekirken bir hukukçu olarak adım kadar eminim ki, on binlerce insan haksız yere cezaevinde ve/veya ihraç edilmiş. Artık hukuksuzluklar kanıksandı, vicdanları köreltti, toplumu kemiriyor.” dedi.

Vicdanlar Ne Zaman Adalet Diyecek?

Sevgili Mirat Haber Okuyucularım;

Haberi okudunuz. Yine mi bir KHK haberi ve yorumu demeyiniz. KHK’lilerin mağduriyeti giderilmediği sürece Türkiye’de yaşayan herkes başta eli kalem tutanlar olmak üzere sorumludur. Mademki KHK ile mağdur edilenlerin olduğunu duydunuz, yine başta bu kararın altına imza atanlar olmak üzere bütün siyasetçiler vebal altınadır. Bunların başında Bakanlar ve tabiî ki iktidarda olan AK Parti’li milletvekilleri gelmektedir. Ne var ki birçok AK Parti’li milletvekilinin üzerine âdeta ölü toprağı serpilmiş gibi narkozlanmış durumunda. Vicdanlar körelmiş. Belki de onlar da mağduriyetlerin yaşandığını bilmekte ve/fakat hiyerarşik bir parti yapısında seslerini çıkartmaktan imtina etmekte ve koltuklarından olmaktan korkmaktadır. Halbuki az çok imana sahip olan bir Müslüman, şu hadisin karşısında irkilmeli ve gereğini yapmalıdır:

“Kişi, hakkı söylemesi gereken yerde mutlaka hakkı söylemelidir. Bu onun ne ecelini öne alır, ne de kendisine ait rızıktan (gelir sağlayan makamdan/koltuktan) mahrum eder.” (Beyhaki, Şu’abu’l İman, 7172).

Bu uyarım, halen tedirginliklerini halen üzerinden atamayıp Hakkın söylenmesi gerektiği halde susan AK PARTİ’li milletvekilleri için geçerlidir. Almanya Milli Görüş Teşkilatlarında genel sekreterlik yapmış olan ve AK PARTİ’den milletvekili olduktan sonra da HAK çizgisinden ayrılmadan hiç çekinmeden her zaman doğruları söyleyen  Mustafa Yeneroğlu’nu ise tebrik ediyorum. Hele hele Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde, terör örgütü PKK tarafından düzenlenen roketli saldırıda şehit düşen Zekeriya Altunok‘un trajik hayat hikâyesini dillendirerek, ona ve diğer KHK mağdurlarına sahip çıkmasını çok manidar buluyorum.

Bir hatırlayalım: Şehidimiz Zekeriya Altunok, melun 15 Temmuz darbesinden sonra OHAL uygulamalarına bağlı olarak FETÖ soruşturması kapsamında sorgusuz sualsiz polislik mesleğinden ihraç edilmiş ve 16 ay haksız yere cezaevinde yatmıştır. Haksız yere diyorum çünkü ilk duruşmada hemen beraat etmiştir. Bu şekilde beraat eden ve hiçbir maddî manevî tazminat almayan binlerce mağdur vatandaşımızın olduğunu biliyor musunuz? Daha da ötesi bizzat Yeneroğlu’nun ifadesi ile halen cezaevlerimizde değil binlerce on binlerce insan haksız yere yatmaktadır.

Bu sözler, bir muhalefet partisine mensup bir milletvekilinden sarf edilmiş olsaydı belki de pek inandırıcı buymayabilirdik veya abartalı olarak düşünebilirdik. Ama hükümeti temsil eden vicdanlı bir hukukçunun ağzından bu gerçekleri duymak, durumun vahametini apaçık göstermektedir. Hükümeti artık harekete geçmelidir. Söz konusu ADALET ise kaybedecek bir dakikamız bile yoktur. Çünkü Yeneroğlu’nun manevî uyarısı ile “Haksızlığı görüp de düzeltmeyene, en azından haykırmayana, olanları görmemezlikten gelene, kurunun yanında yaş da yanabilir diyen her bir kişiye ADALET emreden Allah neden rahmet eylesin?”

Son Söz: Vicdanlar Adalet Demelidir

Eğer karar vericiler, yani BAKANLAR KURULU üyeleri Allah’ın rahmetinden mahrum olmak istemiyorsa bir kanunla cezaevlerinde haksız yere yatanları derhal serbest bırakmalı, beraat (takipsizlik kararı) aldıkları halde halen eski görevlerine dönemeyip işsiz kalanlara son çalıştıkları eski kurumlarında derhal istihdam hakkı tanımalı ve onlardan özür dileyerek onları maddî/manevî jestlerle taltif etmelidir. Ancak böyle vicdanlarının sesine kulak verilebilir ve ancak bu şekilde HAK namına gereği yerine getirilebilir.

Yeniden hükümet üyelerinin vicdanlarına hitap ediyorum. Mağduriyetleri görmezlikten gelerek, vicdanlarınızı zayıflatmayınız. İleride vicdan azabı çekersiniz. Kapanmayan tek yara, vicdan yarasıdır. Vicdan yarası, insanın içinde bir cehennemdir. Üstelik bu yara ile mahşerde daha büyük bir azap yaşarsınız. Sebep olduğunuz mağduriyetleri derhal giderin ki kendinize, çocuklarınıza ve topluma bir iyilikte bulabilesiniz. Unutmayınız dikkate alınan vicdan, adaletin en iyi vekilidir ve iyi bir vicdan, en rahat yastıktır.

Allah’ım! Hakikat ve hikmet penceresinden bakan bir vicdana sahip olalım. Vicdan gözümüz hep açık olsun. ADALET çizgisinde doğru kararlar alabilmek için, ancak Sana kul/köle, vicdanımıza esir ve irademize hâkim olalım. Allah’ın! Yöneticilerimizin vicdanları ne zaman adalet diyecek? Yöneticilerimizin vicdanları da artık aktif eyleme geçiren bir ADALET duygusuna sahip olsun. Onlara doğruları görmeye ve adaleti tesis etmeye nasip eyle…

Prof. Dr. Ali SEYYAR

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.