islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2769
EURO
34,7012
ALTIN
2.412,13
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

Vladimir Putin Ve Ramzan Kadırov Arasındaki Özel İlişkinin Sırları

Vladimir Putin Ve Ramzan Kadırov Arasındaki Özel İlişkinin Sırları
3 Mart 2022 09:34
A+
A-

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği sahneler arasında, kimsenin dikkatini çekmeyen özel bir çekim var. Bu sahnenin kahramanı Çeçen Cumhurbaşkanı Ramzan Kadırov, bir Rus istilasının tehditleriyle çakışan bir askeri geçit töreni sırasında binlerce savaşçıya liderlik ediyor. Saatler sonra Kadırov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talebi doğrultusunda Rus kuvvetlerini Ukrayna’yı işgallerinde desteklemek için 12 bin Çeçen savaşçıyı görevlendirdiğini ve bu iki adam arasındaki özel ilişkiyi yeniden vurguladığını açıkladı.

Kendi ordusuna sahip çıkan, eğitimli ve sadık bir hükümdar hayal edin, emirleri kendi topraklarında kendi yetkisi dışındaki herhangi bir orduyu görür görmez öldürmektir. Dünya lideri İslam lideri, uluslararası dini konferanslar, Asya ve Basra Körfezi’nde zengin Müslüman diktatörlükler ile güvenlik işbirliği ve askeri eğitim anlaşmaları yapan bu kişi Asya’da küçük bir ortaçağ prensliğinin hükümdarı değil, bağımsız bir devletin hükümdarı bile değil, günümüz Rusya Federasyonu içinde bulunan bir bölgenin hükümdarıdır.  Çeçenya’nın hükümdarı Ramzan Kadırov!

Babası 2004 bombalamasında öldürüldüğünde sadece 27 yaşındaydı ve küçük oğlu Kuzey Kafkasya cumhuriyeti’nin liderliğini devraldı. O zamandan beri, Kadirov’un otoritesi 85 Rus eyaletinden birinin komutanı olarak resmi görevinin ötesine giderek genişledi. Ardında binlerce ölü bıraktı. Rusya ile uzun savaşlardan sonra, Çeçenistan, 2000 yılında resmi bağımsızlığını kaybetti, ama Ramzan Kadirov rejimi, Çeçenistan’daki son iki yıl içinde egemenlik etkisi artış gösterdi.

 

Emirliğin genişlemesi

Kuzey Kafkasya’da işler çok değişti. Kadirov her zaman acımasız ve acımasız bir hükümdar olarak kabul edildi, ancak daha önce kendi küçük cumhuriyetinden memnun kaldı. Kadirov’un sınırsız sadakat yemini ettiği hamisi Putin’in Çeçen liderle kesin bir anlaşması vardı: Prensliğinizin sınırları içinde ne isterseniz yapın, ancak Çeçenya’daki meseleleri kontrol altında tutun. 2009-2017 yılları arasında en az 1000 Rus askeri personelini öldüren Kuzey Kafkasya’daki isyanın ölçeği göz önüne alındığında, istikrar Moskova’nın bölgedeki bir numaralı önceliğiydi.

Son birkaç yılda isyancıların tehdit seviyesi geriledi. Rusya Federal Hükümeti, 2014 Soçi Olimpiyatları öncesinde büyük bir isyan kampanyası başlattı. Rus güvenlik güçleri neredeyse tüm isyancı liderleri öldürdü veya esir aldı. Birkaç bin militan ve cihatçı bölgeyi Suriye’deki İslam Devleti (id) ve diğer cihatçı gruplara katılmak üzere terk etti. Aynı zamanda, Kadirov’a sadık Çeçen kuvvetleri, militanların güney Çeçenya’nın dağlık bölgelerine tahliyesine yol açan isyancıların Çeçen sektörü üzerindeki baskılarını yoğunlaştırdı. 2017 yılına gelindiğinde, Rus ve Çeçen güvenlik hizmetleri bölgedeki isyancı silahlı ağları neredeyse tamamen tahrip etmişti. Bu askeri zafer, Kadirov’un komşuları üzerindeki etkisini empoze etmek gibi diğer öncelikleri takip etmesine izin verdi.

2018’in ortalarında, altyapı geliştirme bahanesiyle Kadırov, Çeçenya’yı Çeçenya’nın Rusya Federasyonu içindeki batı komşusu olan İnguşetya Cumhuriyeti’ne bağlayan Harap Dağ yolunu genişletmeye başladı. Kısa bir süre sonra, güvenlik güçleriyle çevrili Çeçen yetkililerin İnguş topraklarında kendi topraklarını ilan ettikleri fotoğraflar ortaya çıktı. İlhak, Kadirov’un İnguşetya topraklarının yaklaşık yüzde 10’unu Çeçenistan’a devretmek üzere İnguşetya lideri Yunus-bek Yevkurov ile anlaşma imzaladı (Eylül ayı sonlarında resmileşti.)

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.