islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2537
EURO
34,6910
ALTIN
2.399,70
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Suud-BAE Destekli Rakip Yemenliler Anlaşamıyor

Suud-BAE Destekli Rakip Yemenliler Anlaşamıyor

Mirat Haber Ajansı

Yemen’in güneyli Birleşik Arap Emirlikleri destekli kesim olan GGK, otonom yönetim isteklerini terk etme ve Abdurrabbu Mansur Hadi hükümeti ile Suudi aracılı bir güç paylaşımı anlaşması uygulama sözü verdiler. Güney Geçiş Konseyi’nin (GGK) yaptığı duyuru, Yemen’in kaotik savaşında büyük bir cepheyi kapatma yolunda büyük bir adım olarak nitelendi. Ülkedeki en büyük askeri güç olan Suudi Arabistan’ın barış anlaşmasının uygulanmasını hızlandırma planını sunmasından saatler sonra geldi.

Yemen üç yönetime sahip. Birincisi ülkenin fiili yönetimi olan, nüfusun büyük bölümü ve başkenti kontrol eden ve Husi askeri güçlerinin denetimindeki Sana yönetimi. Bunu İran destekliyor. İkincisi Birleşmiş Milletler’in tanıdığı, az bir bölgeye sahip olan Hadi yönetimi. Bunu Suudi Arabistan destekliyor. Üçüncüsü de eskiden ayrı bir ülke olan Güney Yemen’deki GGK. Bunu da Birleşik Arap Emirlikleri destekliyor. Suudlar Güney’le birleşip Kuzey’i ele geçirmek için saldırıyor ama Güney sık sık bu oyunu bozuyor.

Suudi başkenti Riyad’da geçen yıl Kasım ayında imzalanan anlaşma, Suudi destekli Hadi hükümeti ile BAE destekli güney ayrılıkçılar arasında uzun soluklu bir rekabetin sona ermesi için zemin hazırladı. Her iki tarafın Suudi liderliğindeki askeri koalisyonun, ülkenin başkenti Sanaa’yı kontrol eden Yemen’in Husi yönetimine karşı savaşında müttefik olduğu varsayılıyor. Riyad anlaşması, 30 gün içinde yeni bir birlik hükümeti kurulmasını ve bir GGK kalesi olan Aden için yeni bir vali ve güvenlik müdürünün atanmasını ve Hadi hükümetinin geçici başkanlığını şart koştu. Ayrıca, diğerlerinin yanı sıra, hükümet kontrolü altındaki tüm silahlı grupların merkezileştirilmesini de belirtti. Ancak anlaşma hiçbir zaman uygulanmadı ve Nisan ayında GGK, Güney Yemen ve Sokotra takımadalarında şiddetli mücadeleyi ateşleyen bir hareket olan Aden’in kontrolünü ele geçirdiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.