islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4815
EURO
34,7356
ALTIN
2.407,77
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C

WASHİNGTON, BAZOUM’UN GÜVENLİĞİNDEN NİJERYA DARBE LİDERLERİNİ SORUMLU TUTUYOR

WASHİNGTON, BAZOUM’UN GÜVENLİĞİNDEN NİJERYA DARBE LİDERLERİNİ SORUMLU TUTUYOR
25 Ağustos 2023 09:00
A+
A-

Nijer’deki darbecilerin komşu ülkelerin müdahale etmesi halinde Bazoum’u öldürme tehdidine dair haberlerin ortaya çıkmasının ardından ABD, Nijer’deki darbe liderlerini, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum , ailesi ve tutuklu hükümet üyelerinin güvenliğinden onları sorumlu tutan bir uyarı yayınladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ülkesinin Nijer’de iktidarı ele geçirmiş olan askeri konseyini, demokratik olarak seçilmiş olan başkan Bazum’un, ailesinin ve diğer hükümet üyelerinin güvenliğinden sorumlu tuttuğunu söyledi.

Blinken’in açıklamaları, Associated Press’in Batılı yetkililerden naklettiği sözlere karşılık olarak söylenmiş sözlerdi. Nitekim yetkililer yaptıkları açıklamalarda; komşu ülkeler askeri müdahalede bulunduğu takdirde darbe liderlerinin tutuklu cumhurbaşkanını öldürmekle tehdit ettiklerini dile getirdiler.

Blinken, Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir bildiride , “ABD, Nijer için anayasal düzenin yeniden kurulması çağrısında bulunan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’na ( ECOWAS ) katılıyor” dedi.

Devamında “ABD, ECOWAS’ın krize barışçıl bir çözüm için tüm seçenekleri ortaya koymak konusundaki ısrarını takdir ediyor” diye sözlerine ekledi.

Buna karşılık, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı başkanı Sementa Power, ordunun Nijer’deki gücü kontrol etmesinin yardım sağlamayı imkansız hale getirdiğini söyledi. Aynı zamanda el-Cezira ile yaptığı bir röportajda, ülkesinin Nijer halkına insani yardım ve yiyecek sağlama çabalarını sürdürdüğünü tekit etti.

Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri kısa bir süre önce cuntanın Bazoum’u devirmesine tepki olarak Nijer’e yönelik bazı dış yardım programlarını askıya aldını da dile getirdi.

Abuja’da düzenlenen “ECOWAS” zirvesinin kapanış bildirisinde, grup ülkeleri krizi barışçıl bir şekilde çözmek ve anayasal düzeni yeniden tesis etmek için tüm seçenekleri masada tutma kararlılıklarını teyit ettiler.

Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Ouattara, ECOWAS liderlerinin Nijer’de anayasal düzeni yeniden tesis etmek için mümkün olan en kısa sürede askeri operasyona yeşil ışık yaktığını söyledi. Ülkesinin 1.100 kişilik bir taburun yanı sıra Nijerya ve Benin’den gelen kuvvetlere katılacağını da sözlerine ekledi.

Öte yandan Çad’daki geçiş hükümeti başkanı Muhammed İdris Debi, ülkesinin Sudan ve Nijer’deki çatışma ve krizleri barışçıl ve diplomatik yollarla çözmesini istediğini söyledi. Buna karşılık Fransa Dışişleri Bakanlığı, “ECOWAS” zirvesinde alınan tüm kararları desteklediğini ve Nijer’de anayasal ve demokratik sistemin yeniden kurulmasına vurgu yaptığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri sözcü yardımcısı Ferhan Hak ise, uluslararası örgütün Nijer’in seçilmiş cumhurbaşkanına zarar verecek her türlü tehdide karşı durduğunu söyledi.

Bu sırada, kendisini “Ulusal Vatanı Koruma Konseyi” olarak adlandıran grubun destekçileri, “ECOWAS”ın darbecilere karşı aldığı kararları kınayarak Nijer’de gösteri yaptı. Önemli bir durum olarak göstericiler Fransa’nın, bağımsızlık ve özgürlük hakkına el koymak olarak tanımladıkları şeyi reddettiklerini ifade ettiler. Aynı zamanda “Ulusal Vatanı Koruma Konseyi” 21 bakandan oluşan bir hükümet kurulduğunu da duyurdu.

https://www.aljazeera.net/news/2023/8/11/%D8%A3%D9%86%D8%A8%D8%A7%D8%A1-%D8%B9%D9%86-%D8%AA%D9%87%D8%AF%D9%8A%D8%AF-%D8%A7%D9%86%D9%82%D9%84%D8%A7%D8%A8%D9%8A%D9%8A-%D8%A7%D9%84%D9%86%D9%8A%D8%AC%D8%B1-%D8%A8%D9%82%D8%AA%D9%84

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.