islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5909
EURO
34,8629
ALTIN
2.504,91
BIST
9.682,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

YALNIZ BAŞÖRTÜSÜ DEĞİL CUMA NAMAZI DA ANAYASA KORUMASINA ALINMALI

YALNIZ BAŞÖRTÜSÜ DEĞİL CUMA NAMAZI DA ANAYASA KORUMASINA ALINMALI
21 Kasım 2022 12:05
A+
A-

İbadet hakkı yasal olarak koruma altına alınmadığı için yirmi  yıllık Ak Partisi iktidarı sonrasında gelinen şartlar değişmedi.

Mirat haber’de okumuşsunuzdur. Biz özetleyerek hatırlatalım:

Tekirdağ’da bir tekstil bir firmasında çalışan işçilerin cuma namazına gittikleri için işten çıkarıldıkları iddia edildi.

İşçilerden Sedat Kalan yaşananları şöyle anlattı:

Cuma namazına gittik. İbadet için dışarıda olduğumuz süre zaten maaşımızdan kesiliyordu. Namaz dönüşü firma sahibi B. Ferdağ Acar, önümüzü kesip nereden geldiğimizi sordu. Cuma namazından geldiğimizi söyleyince, ‘İlkokul mezununun arkasında namaz kılıyorsunuz. Kuran’da cuma var mı, bunun açıklamasını yapın. Hangi ayette, hangi Kuran’da cuma farzdır diye yazıyor?

Yıl olmuş 2022, siz hâlâ bunlara inanıyor musunuz? Cumaya giden sizin gibi cahil insanlarla çalışmak istemiyorum. Tazminatınızı alın, defolun gidin’ diyerek bizi fabrikadan kovdu. Ama paramızı vermediler.”

Yorumumuz

Yıl olmuş 2022.  Hâlâ insanların anayasal hakkı olan ibadet hürriyetleri  kısıtlanabilmekte ve hatta engellenebilmekte.

Böylesi zalim işverenler  engelleme cesaretlerini nereden almaktadırlar?

Bazı mevsimlerde  Cuma namazları öğle istirahat saatleriyle  örtüşmeyebilir. Bu durumda iş saatlerinde düzenleme yapılabilir, ama ibadet engellenemez.

Hele hele hele işverenler Cuma farz mıdır şeklinde  yasal sınırları aşarak sorgulama yapamaz.

İnançsızlığını iş hayatına yansıtan işveren yasal hakkını kullanarak işçilerini çıkaracaksa kanuni görevlerini de yerine getirmelidir.

Aslında bizim bu vesile gündem getirmek istediğimiz husus ibadet hakkının anayasal koruma altına alınmasıdır.

Hükümet hazır Anayasa değişikliğine giderken başörtüsü gibi  işçilerin Cuma namazı kılabilme özgürlüğünü de teminat altına almalıdır. Almalıdır ki    işverenler ve yöneticiler zulmederek  engelleme yoluna gidemesinler.

Ali Rıza Demircan

ETİKETLER: Manşet