islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5889
EURO
34,8006
ALTIN
2.499,03
BIST
9.444,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Yapay Zeka Algoritmaları Kimyasal Silah İcat Etti!

Yapay Zeka Algoritmaları Kimyasal Silah İcat Etti!
22 Mart 2022 11:45
A+
A-

ABD merkezli sağlık girişimi Collaboration Pharmaceuticals’tan bilim insanları, yapay zeka algoritmaları aracılığıyla yeni ilaçlar keşfetmek için bir takım çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Bu algoritmalardan biri de Alzheimer tedavisinde kullanılan ve “asetilkolinesteraz inhibitörleri” diye bilinen bir ilaç sınıfının üretiminde kullanılan MegaSyn adlı bir makine öğrenme yazılımıydı. Hakemli bilimsel dergi Nature Madicine’de yayımlanan araştırmada, bu algoritma, biyokimyasal silahlar üretecek biçimde yeniden düzenlendi. Bunlar kimyasal savaş ajanları VX benzeri maddeler diye biliniyor.

MegaSyn aslında hastalar için en düşük toksisiteye sahip ilaç adayları oluşturmak üzere tasarlanmıştı. Ancak bu durum, girişimin kıdemli bilim insanlarından Fabio Urbina’yı düşündürüyordu.

Sabah geri geldim, 40 bin bileşik üretmişti’ 
Ekip, yazılımı sinir gazı gibi ölümcül bileşikler üretmeye yönlendirmek için modeli yeniden eğitti ve yeni moleküller oluşturması için kendi haline bıraktı. Nasıl göründüklerine baktık ve sonra bazı özelliklerini araştırmaya başladık. Hem epey etkileyici hem de korkutucuydu. Çünkü ilk 100 listemizde, daha önce keşfedilmiş bazı moleküller vardı. Bunlar kimyasal savaş ajanları diye bilinen VX benzeri maddelerdi.

‘Ciğerleri felç ediyor’ 
X, bilinen en zehirli sinir ajanlarından biri. Bu molekülden yaklaşık 10 miligram, bir insanı öldürmek için yeterli oluyor. VX, akciğer kaslarının kasılmış halde kalmasına neden olarak kişinin nefes almasını imkansız hale getiriyor. Diğer bir deyişle ciğerleri felç ediyor açıklamalarında bulundu.

Yapay zeka ve tıpla ilgili yeni bir araştırma, bilim camiasında ürkütücü bir tartışmanın yolunu açtı. İlaçlar üretimi ve keşfi için tasarlanan yapay zeka algoritmalarının, ölümcül biyokimyasal silahları icat etmek için de kolayca kullanılabileceği açıklandı.

Araştırmada, yapay zekanın 40 bin ölümcül molekülü icat etmesi 6 saatten az sürdü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.