islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
33,9545
EURO
37,7030
ALTIN
2.802,98
BIST
9.500,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
26°C

Yaratıcıyı Newton Kanunlarına Hapsetmeye Çalışmak (1)

Yaratıcıyı Newton Kanunlarına Hapsetmeye Çalışmak (1)

Son günlerdeki dini tartışmaları dinlerken bir fıkra aklıma geldi. Temel gördüğü Yahudi’ye tekme tokat girişince canı yanan Yahudi şaşkınlık içinde sorar “niçin vuruyorsun?”. Temel ciddiyetle cevap verir “siz birçok peygamberi öldürmüşünüz”. Yahudi “yahu bunlar yüzyıllar önceydi” deyince Temel gayet sakin bir şekilde “olsun ben yeni duydum” der.

Batı’da üç yüz elli hatta beş yüz yıl önce yapılan tartışmaların, sanki bunlar dünyada hiç konuşulmamış gibi ülkemizde yeni konuşulmaya başlanması ve bunları konuşanların epeyce taraftar toplamasına üzülmemek elde değil.

1900’lerin ikinci yarısına kadar Batı dünyasının fikri temellerinin en etkili isimleri Martin Luther, Newton ve Descartes’tir. Bunlar içinde Newton, Batı paradigmasının temel taşı olmuştur. Hatta Batılılar için gelmiş geçmiş en önemli kişi kabul edilir.

Newton görünür evrenin kurallarını formüle etmiş ve insanlığın binlerce yıldır üzerinde tartıştığı birçok sorunun cevabını o günkü tartışmaları susturacak şekilde vermiştir.

Ünlü bilim insanı, fizik alanında üç yasa ortaya koymuştur;

  1. Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfırsa cisim dengededir.
  2. Kuvvet, kütle ile ivmenin çarpımına eşittir.
  3. Etki tepkiye eşittir.

Aslında bu üç maddelik yasa, etki=tepki kuralından başka bir şey değildir. Klasik bilimin mevcut diğer iki kuralı da maddenin ve enerjinin korunumu kanunudur. Newton böylece, görünen evrenin çalışma prensiplerini de açıklamıştır. Bu prensiplerin ortaya çıkardığı evren görüşü ‘’mekanik evren’’ görüşüdür. Basit ifadesiyle, evren bir makine gibi kurulmuştur. Malum prensipleri vardır onlar asla değişmezler.  Evrenin kendi yasalarıyla işlediği ve yaratıcı müdahalesinin olmadığı görüşüdür. Çok enteresandır, kendisi dindar bir Hristiyan olan Newton bu görüşleriyle hem deizmin hem de materyalizmin ilham kaynağı olmuştur.

Hangi bilginin bilimsel bilgi olduğu konusundaki kriterleri koymada da Newton ve Descartes deneyi, gözlemi, tarafsızlığı, aklı ve analitiği ortaya koymuşlardır. Bu şekilde özelden genele bir yaklaşım kutsanmış, parçadan bütüne gitme bilimin tek yolu olarak görülmüştür. Bunun dışındaki görüşler metafizik olarak kabul edilmiştir. Tıpkı “faiz haramdır” dediğinde normatif iktisat, faiz ödediğinde pozitif iktisat olması gibi.

Batıdaki bu paradigma 1800’lerin başında, çift yarık deneyi ile değişmeye başlamıştır. Çift yarık deneyinde ne oldu derseniz en basit haliyle elektronların onları izlemeyince dalga gibi, onları izleyince tanecik gibi davranmaya başladığının görülmesidir.

Einstein önceleri kendisinin de inanmakta zorlandığı çekirdek altı fizikte yaşanan gelişmelere çok büyük katkı sağlamış, görecelilik prensibini ortaya atmış, Newton’un kabul ettiği mutlak zaman anlayışının maddenin düşük hızlarında geçerli olduğunu ve zamanın genişlediğini göstermiş, hızın göreceli olduğunu ortaya koymuştur.

Sizleri sıkmadan ifade edelim; bu açıklamalar ışığında çekirdek altı fizikçileri bir elektronun yeri bilindiğinde hızının, hızı bilindiğinde yerinin bilinemeyeceğini ancak ihtimal hesapları yapmanın mümkün olacağını ortaya koydular. Ayrıca anti parçacık tanımını ve evrende bütünselliği keşfettiler.

Sizleri daha fazla bilim tarihi ve epistemoloji (bilgi felsefesi) ile yormadan, 1900’ü yılların ikinci yarısına kadar batıda hâkim olan, Newton ve diğer bilim adamlarının ortaya koyduğu, “mekanik evren” görüşüne esas teşkil eden ilkeler neye dayanıyordu? Kuantum yani çekirdek altı fizik neleri değiştirdi? Çok sade bir biçimde özetlemek gerekirse;

Newton ve onun ekolündekilere N, Kuantum görüşlerine K diyelim.

N1: Belirlilik prensibi. Evren yaratıcı tarafından saat gibi kurulmuştur. Tanrı evrene müdahale etmez, her şey belirlidir.

K1: Evrende belirlilik sadece düşük hızlarda hareket eden cisimler için geçerlidir.

N2: Bilimsel bilginin yöntemi tüme varımdır. Maddenin en küçük parçasını incelersen maddeye hâkimiyetin artar.

K2: Evren bir bütündür. Bütünsel olarak evreni anlayamazsak parçayı doğru anlamlandıramayız. Yani evreni anlamanın yolu tüme varım değil tümden gelimdir.

N3: Bir şey ya doğrudur ya yanlıştır.

K3: Bir şey ya doğrudur ya yanlıştır ya da belirsizdir.

N4: Bir cisim aynı anda iki yerde olamaz.

K4: Bir cismin aynı anda iki yerde olması bilimin konusudur.

N5: Zaman mutlaktır

K5: Zaman görecelidir.

Elbette bu listeyi uzatmak mümkün ama okuyucuyu sıkmamak açısından bu paradigma dönüşümümün düşünce akımlarına etkisi ile günümüz ilahiyat tartışmalarına gelmemiz gerek…

Hakan DEMİRCAN

Yorumlar
  1. Vahap Albayrak dedi ki:

    Her şeyin ilahi Bir güç Tarafından kontrol edildiğini bilmeyenler her türlü yorum yapabilirler.

  2. selim dedi ki:

    insanların bir çoğu ALLAHIN gönderdiği kitaplardan habersiz şuursuzca sağa sola savrulmuş bir şekilde yaşayıp gidiyor
    ne zebur a ne tevrat a ne incile nede hz KURAN a inanmadi yada sayfalarını aralayıp içeriğine bakmadı.
    insan fikriyle düşünülmüş ve aynı insanların elleriyle yazılmış ve bilinçsiz insanların aklıyla yuceltilmis fikirler bugün toplumun bir çoğunu etkisi altına almış. kalplere karanlık çöktü kararan kalpler viraneye çöplüğe döndü ve lanetlenmis iblis o kalpleri mesken edindi ve insan yolundan saptı farkında değil artık neyin ne olduğu ne olacağının da bilincinde değil
    kalp en çok neyi severse onu ilah edinir ..
    ALLAH bizi doğru istikamette olanlardan hidayetine nail olanlardan eylesin INŞALLAH. .

  3. ahmet koç dedi ki:

    çok değişik bakış açısı muhteşem tespit