islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5351
EURO
34,8843
ALTIN
2.441,44
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

Yargıtay’da Yapay Zeka Tabanlı Sistem Uygulaması Başlatılacak

Yargıtay’da Yapay Zeka Tabanlı Sistem Uygulaması Başlatılacak
7 Ocak 2022 16:37
A+
A-

Yargıtay’da emsal nitelikteki kararlara daha kolay erişilebilmesi ve içtihat tutarlılığını sağlamak için geliştirilen yapay zeka sisteminin 2023 yılında hizmet vermeye başlaması planlanıyor. Aynı zamanda sistemle, 200-300 sayfalık dava dosyalarının özetlerinin de hazırlanabilmesi, böylelikle savcılık ve müzakere süreçlerinin de hızlandırılması sağlanacak.

Avrupa Konseyi ile yürütülen Yargıtay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yapay zeka tabanlı geliştirilen sistemle, güncel ve emsal kararların yaygınlaştırılmasının kolaylaştırılması ve adli kalitenin yükseltilmesi amaçlanıyor.

YAPAY ZEKA SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi gereği 2015 yılından itibaren Yargıtay’ın bütün kararları kamunun erişimine açıldı. Bu süreçte duyurulan 6 milyondan fazla karar, güncel ve yol gösterici değeri yüksek kararların tespitinde zorluklar yaşanmasına neden oldu.

Yargıtay, bunun önüne geçebilmek amacıyla yapay zeka tabanlı sistem geliştirerek kullanıcıların bireysel özelliklerine göre en güncel kararlara önem sırasına göre kolayca ulaşmasını amaçlıyor.

İhale sürecinde sona gelinen sistemin devreye girmesiyle, arama yapılan konudaki emsal kararların ve yasa değişikliğinin ardından kararların öncelikle kullanıcıya sunulması planlanıyor.

Aynı zamanda sistemle, 200-300 sayfalık dava dosyalarının özetlerinin de hazırlanabilmesi, böylece savcılık ve müzakere süreçlerinin de hızlandırılması sağlanacak.

SİSTEMİN, 2023’TE KULLANILMASI PLANLANIYOR

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay’ın 2021 değerlendirme toplantısında yapay zeka tabanlı sistemlerin dünyanın çeşitli ülkelerinde kullanıldığını ifade etmiş, bunun Yargıtay’da da kullanılması gerektiğini söylemişti.

Akarca, ücretsiz olmasını planladıkları sistemin oturması durumunda özellikle hukuk davalarında vatandaş ve avukatların elindeki delil ve verileri sisteme girerek davayı kazanma olasılığını da öğrenebileceklerini, buna göre dava açıp açmama kararı verebileceklerini belirtmişti.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.