islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Yavuz Yılmaz’ın intiharından ibret alınabildi mi?

Yavuz Yılmaz’ın intiharından ibret alınabildi mi?

I. Yüce Rabbimiz, insanlığa gönderdiği son mesajlarını içeren Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyurur:

“… Olaylara iç gözleriyle bakabilenler! İbret alınız. ” (Haşr 2)

İbret almak yaşanılan olaylardan hareketle yaşanabilecek olanlara geçiş yaparak gerekli önlemleri alabilmektir.

II. Taha Akyol’un yazısından öğrendiğimize göre intihar eden Yavuz Yılmaz uzunca bir dönemden beri tedavi görüyordu. Yeterinden çok fazla parası olan, yerli-yabancı bütün tıp otoritelerine baş vurabilen ve tedavi için her an Amerika’ya gidebilen aile çaresizlik içinde kıvranıyordu, Allah’tan ümit kesilmezdi ama tüm ümitler yitirilmişti. Varlık içinde yokluğa düşülürken intihar vukua gelmişti. İntihar çare mi?

Aziz Peygamberimizin cenaze namazını kılmadığı intiharcı olmak kurtulmak mıdır? İntihar yöntemiyle gerçekleştirilecek âhiret azabından korunmak mıdır? Bütün dileğim intiharın -kişinin sorumluluktan kurtulmasına vesile olacak- akıl tutulması sırasında gerçekleştirilmiş olmasıdır.

Gel de İbret Alma

Gel de ibret alma. Gel de Allah ve yasaları ve de Âhiret Hayatı yokmuş gibi yaşa bakalım. Ama ibret alamadığı için ruhsal çöküntü içinde yaşam adına sürünen mânevî ölüler çok. Başkalarını bilmem ama ben ibret almaya çalışıyorum. Beni Yaratan, kudreti ile kuşatan Rabbime sığınma çabası içindeyim. O bana benden yakın olan, çaresizlerin çaresi merhameti sınırsız olan Rabdir. Hayat da ölüm de, hastalık da şifa da O’ndandır. Hal de gelecek de, Cennet de Cehennem de O’nundur.

İbret Almak İçin…

III. İbret alabilmek için yaşananları kendimizle irtibatlandırmamız lazım. Yüce Mevlamız hangilerimizin daha güzel ameller yapacağını ortaya çıkarıp armağanlandırmak için

bizi yeryüzünde kulluk denemesine uğratıyor. Ölüm, hastalık, ekonomik kriz vs. Bütün bunlar bizim hatalarımız sebebiyle gelebileceği gibi doğrudan bir deneme gereği de gelebilir. Değerlendirmede edep şudur:

IV. Siz uğradığınız musibeteri/felaketleri/başarısızlıkları kendi hatalarınızdan bilmelisiniz. Rabbimiz böyle buyuruyor:

Uğradığınız musibetler kendi ellerinizle yaptıklarınız sebebiyledir. Allah pek çok hatalarınızı da bağışlıyor?” (Şûra, 42/30)

V. Başkalarının uğradığı felaketleri de Rabbimizin doğrudan yaptığı denemeler olarak görmeliyiz:

“ Her nefis bedenden ayrılarak ölümü tadacaktır. Biz sizi, sizin şer ve hayır (olarak gördükleriniz)ile deniyoruz. Sonra da sorgulanmak üzere Rabbinizin huzuruna döndürüleceksiniz.” (Enbiya. 21/ 35)

Ne Alaka?

VI. Dün vakfımıza, görüşlerine ve şahsiyetine güvendiğim bir ekonomist kardeşimiz geldi “Mesut Yılmaz’ın Oğlunun İntiharı ve Düşündürdükleri” başlıklı yazımı okuduğunu beyan ettikten sonra konuşmamız sırasında 28 Şubat’tan söz etti ve iki kişinin adını vererek şirketlerinin büyük mü büyük devlet sözleşmesine dayalı bir malın ithalinden önemlice pay aldıklarını ve almakta olduklarını dile getirdi.

Ne alaka? Biz başkalarının uğradığı musibetleri İslâmî Edeb gereği hatalarına yormayız. Ama yoracak ilgili merciler çıkmalı ve halkımızı suizan, gıybet ve iftira günahlarından ve ülkemizi zarara uğratılmaktan korumalıdır.

“… Olaylara iç gözleriyle bakabilenler! İbret alınız. ” (Haşr 2)

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.