islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3724
EURO
34,9981
ALTIN
2.325,89
BIST
9.095,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Yemen: Suud Destekli Güçler BAE Müttefiklerini Adadan Attı

Yemen: Suud Destekli Güçler BAE Müttefiklerini Adadan Attı
14 Nisan 2020 17:39
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Suudi Arabistan’ın organize ettiği Aden merkezli Güney Yemen koalisyon güçleri Hafta sonunda Aden Körfezi ve Kızıldeniz arasındaki stratejik Sokotra adasında, Birleşik Arap Emirlikleri’yle ittifak yapan güçlerin ele geöirdikleri askeri kampın kontrolünü ger aldı. Daha önce Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi (GGK) tarafından ele geçirilmiş askeri mevziler, Suud müttefiklerinin operasyonundan önce çatışma olmadan terk edildi.

GGK, özel kuvvetler komutanı Hüseyin Şeyf’in İçişleri Bakanlığı’nın azletme kararını reddetmesinden sonra 18 Şubat’ta askeri kampı ele geçimişti. Şeyf daha sonra kendi ve GGK’nin güçlerini kampın etrafına yerleştirdi. Güney Yemen kolaisyonu, altı ada tarafından oluşturulan Sokotra eyaletinde hükümete karşı ayrılıkçı isyan hareketlerini finanse eden BAE’ni suçluyor. Silahlı GGK grupları Ekim 2019’da Sokotra’yı ele geçirmek için başarısız bir darbe girişiminde bulunmuş ardından BAE destekli milisler Aralık ayında Sokotra havaalanına baskın düzenlemişti.

GGK, bir yıl önce başkent Sana dahil olmak üzere Yemen’in çoğunu yöneten İran destekli Husi hükümetine karşı 2015 yılında büyük bir hava bombardımanını başlatan ve hala devam ettiren BAE ve Suudi liderliğindeki bir koalisyonun parçası. BAE ve Suud destekli farklı kabilelerden gelen güçler birbirleriyle geçinemiyor ve sık sık iç çatışma yaşıyorlar. Beş yıldır süren işgal ve iç savaşta yüz bin Yemenli öldürüldü, 14 milyon sivil açlık ve hastalıklardan ölüm riski altında.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.