islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4915
EURO
34,9207
ALTIN
2.436,78
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Cunta FACT isyancılarıyla ‘pazarlık yapmayacak’

Darbe yapmakla suçlanan Çad’ın iktidardaki askeri konseyi, iki hafta önce fakir Sahra çölü ülkesinin kuzeyinde bir saldırı başlatan ve Başkan Idriss Deby’yi öldürmekle suçlanan isyancı güçlerle pazarlık yapmayacak.

Cunta FACT isyancılarıyla ‘pazarlık yapmayacak’

Darbe yapmakla suçlanan Çad’ın iktidardaki askeri konseyi, iki hafta önce fakir Sahra çölü ülkesinin kuzeyinde bir saldırı başlatan ve Başkan Idriss Deby’yi öldürmekle suçlanan isyancı güçlerle pazarlık yapmayacak.

Mirat Haber Ajansı

Çad’ın iktidardaki askeri konseyi, iki hafta önce fakir Sahra çölü ülkesinin kuzeyinde bir saldırı başlatan ve Başkan Idriss Deby’yi öldürmekle suçlanan isyancılarla pazarlık yapmayacağını söyledi. Askeri konsey sözcüsü Azem Bermandoa Agouna Pazar günü isyancıların ateşkesi izlemeye hazır olduklarını ilan etmesinin ardından, yas zamanının arabuluculuk ya da kanun kaçaklarıyla müzakere için uygun olmadığını söyledi. Askeri konseye şu anda ölen diktatörün oğlu Mahamat Idriss Deby başkanlık ediyor.

Başkan savaşırken ölmüştü

Askeri konsey, Çad’daki Değişim ve Mutabakat Cephesi (FACT) olarak bilinen isyancıların lideri Mahamat Mahadi Ali’nin Nijer’e kaçtığını ve onu takip etmek için komşusundan yardım çağrısında bulunduğunu ifade etti. FACT isyancılar 11 Nisan’da Libya’dan kuzey sınırını aşarak Deby’nin 30 yıllık iktidarına son verilmesi çağrısında bulundular. Ordu tarafından geri püskürtülmeden önce başkent N’Djamena’ya 200-300 km kadar yaklaştılar. Deby, seçimleri kazandıktan hemen sonra isyancı saldırısına karşı askerleri yönetirken açılan ateşte aldığı ağır yaralara yenik düştükten sonra öldü.

Darbe suçlaması

Ölümü, İslamcı militanlar olarak adlandırdıkları silahlı gruplara karşı uzun zamandır Batılı ve bölgesel bir müttefik olan Orta Afrika ülkesini şok etti. Ordu ve isyancılar, hava kuvvetlerinin o zamandan beri isyancıların mevzilerini bombaladığını söylediler. Ordu Cumartesi günü isyancıları imha ettiğini söyledi. Deby’nin ölümünden sonra, oğlu Mahamat Idriss Deby başkanlığındaki bir askeri konsey iktidarı ele geçirdi ve seçimlere 18 aylık bir geçişi denetleyeceğini söyledi.

Muhalefet siyasetçileri bunu darbe olarak nitelediler ve isyancılar da mutlaki hükümeti kabul etmeyeceklerini söylediler. Fransa ve bölgesel güçler sivil-askeri bir çözüm için bastırırken, Afrika Birliği askeri cunta konusunda “ciddi endişelerini” dile getirdi. Geçici sivil-askeri yönetime doğru bir süreç, Çad’a krizden bir çıkış yolu sunabilir. Teklif, geçen Ağustos ayında bir darbenin ordunun iktidarı bırakması için uluslararası çağrılara yol açtığı Mali’deki bir geçişi yansıtıyordu. Mali’de muhalefet ordunun iktidarı elinde tutması konusunda endişeli olsa da, ordudan bir başkan yardımcısıyla sivil bir başkan atanmasıyla geçici bir çözüm sağlanmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.