islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4969
EURO
34,5845
ALTIN
2.477,01
BIST
9.575,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Yeni Zelanda’da Müslüman Dayanışması

Yeni Zelanda’da Müslüman Dayanışması
27 Kasım 2019 14:47
A+
A-

Pasifik okyanusunda bulunan ve 15 Mart’ta büyük çaplı bir Müslüman katliamına sahne olan Yeni Zelanda’da Müslümanlar, İslamofobi ve Irkçılıkla Mücadele Vakfı (FAIR) adında Müslüman insan hakları savunuculuğu yapacak yeni bir sivil toplum kuruluşu projesini başlattılar. FAIR’ın ilk hizmeti, mağdurların olayları rapor edebilecekleri bir İslamofobi Şikayet Portalı oldu (https://report.islamophobia.co.nz).

FAIR sözcüsü Azad Khan, “amacımız, mağdurların ve tanıkların bilgilerini bizimle mahremiyet içinde paylaşabilecekleri sağlam ve güvenli bir platform sunmaktır. Mağdurlar, olayı raporlama amacıyla kaydetme veya daha fazla yardım etmemizi isteme seçeneğine sahiptir. Tüm bilgiler gizli tutulacak ve önceden izin alınmadan üçüncü şahıslarla paylaşılmayacaktır” açıklamasını yaptı.

STK, Müslümanların insan haklarının savunuculuğunu yapmak ve Yeni Zelanda’daki aşırı sağcı faaliyetlerin ve İslamofobinin yükselişiyle mücadele etmek için kuruldu. Ayrıca İslamofobi ve ırkçılık ile ilgili toplum bilinçlendirme eğitimleri de düzenlenecek. Yeni Zelanda Müslümanlar Birliği (NZMA) Başkanı İkhlaq Kashkari, “bu, Yeni Zelanda’daki İslamofobya’yı ortaya çıkarmak ve onunla mücadele etmek için doğru yönde atılmış önemli bir proje ve emin bir adım. NZMA bu girişimi tamamen destekliyor. İslamofobiyi anlama ve ortadan kaldırmanın anahtarı daha iyi veriler” dedi.

15 Mart sonrası, Yeni Zelanda’da İslamofobi ve nefret suçu olayları devam etmekte. Bu olayların birçoğu, Müslümanlar tarafından korku, toplumun tepkisi, intikam, damgalanma, yetkililerin uygun ve acil harekete geçeceği konusunda güven eksikliği gibi nedenlerle bildirilmemekte. Ülkede hala bir nefret suçu ve İslamofobi olayları kaydı bulunmuyor. Bunun sonucunda olaylarla nasıl başa çıkılacağı konusunda analiz ve strateji verileri de elde edilemiyor. Yeni Zelanda Waikato Üniversitesi’nden Drç Arama Rata, “devlet Müslümanları ve diğer azınlıkları nefret suçlarından koruma görevini yerine getirmedi. Sistematik olarak nefret suçu verilerini toplamak, devletin yapması gereken. 51 canın kaybının ardından bu çalışmayı kurban topluluk üyelerine bırakılmamalı, ama desteklenmiyor bile. Bu çok önemli verilerin bilinmesi cesaret verici olacaktır” ifadesinde bulundu.

Mirat Haber Ajansı

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.