islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Açık
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

SEBZELERİN VE MEYVELERİN RENKLERİ

SEBZELERİN VE MEYVELERİN RENKLERİ

Haber sitelerinde gezinirken sebzelerin ve meyvelerin renklerini konu alan bir yazı dikkatimi çekti. Daha önce sebzelerin ve meyvelerin şekilleri üzerinde kalem oynatmıştım ama renkleri konusunu ihmal etmişim. Bu defa onları çeşitli renkler içinde bir arada görmem gönül tellerimi mızrabladı. Gafletime hayıflandım.

Hatama kefaret olmasını için bazı genel bilgileri aktararak yüzeysel de olsa renkler konusuna dikkat çekmek istiyorum.

Akıl ve Vahiy

Akıl ve Vahiy olmak üzere iki büyük bilgi kaynağımız var. Vahiy kaynağı ile söz ve mâna olarak Allah’ın kitabı olan ve ondört asırdır orjinalitesini koruyan ve Kıyamet’e kadar da koruyacak olan Kur’ân-ı Kerîm’i kasd ediyorum.

Aklımızı kullanarak anlamaya çalışmamız gereken Kur’ân’a göre  gökler, yer ve  içindekiler Batıl /boş, amaçsız yaratılmadı. (Sâd 27) Bizler  Abeş /faydasız olarak halk edilmedik. (Müminûn 115)

Bütün yeryüzü varlıkları da biz insanlara Teshir edildi /boyun eğdirilip emrimize verildi. (Casiye 12)

Buradan hareketle sebzeler ve meyvelerin şekilleri ve renklerinin de Abes olarak yaratılmadığını söyleyebiliriz.

Bu durum, onların  şekilleri ve renkleri üzerinde bilimsel çalışmalar yapmamız, böylece bu nimetlerden daha bir bilgi ve bilinçle yararlanıp yararlandırmamız gerekmez mi?

Bunlar üzerinde düşünebilsek kendi değerimizi anlar, estetik duygularımızı geliştirir, ruhsal huzurumuzu sağlar, Rabbimize şükür borçlusu olduğumuzu daha iyi anlayabilirdik.

Hayatımız için gerekli olan sebzelerin-meyvelerin şekilleri faydalı olacağı organlarımızı işaret ederken, renkleri de vücudumuza faydalı sağlayacağı alanları  göstermektedir.

Rabbimiz üzerinde düşünmemiz için renklere dikkatlerimizi çekerek Fatır sûresinde şöyle buyurmaktadır:

“ Allah’ın gökyüzünden su indirdiğini görmedin mi? Böylece biz onunla, renkleri değişik olan meyveler çıkardık. Dağlardan da renkleri değişik beyaz, kırmızı, ve simsiyah yollar (kıldık).

İnsanlardan, hayvanlardan ve davarlardan da renkleri böyle değişik olanlar vardır. Kulları içinde ise Allah’tan içleri titreyerek korkanlar ancak alim kullarıdır. Şüphesiz Allah, üstün ve güçlü olandır, bağışlayandır.” (Fatır 27-28)

Kırmızı, mor, sarı, kahverengi, yeşil, beyaz ve diğer renklerde gruplara ayıracağımız meyveler – sebzeler sağlığımız koruyucu, besleyici ve tedavi edicidirler.

Ne acıdır kı üzerinde düşünmemiz gereken pek çok varlıkta oluğu gibi sebzelerin ve meyvelerin de niçin farklı farklı renklerde ve neye işaret ettikleri konusunda da düşünemiyoruz.

Rabbimiz bu büyük eksikliğimizi hatırlatarak bizleri şöylece yerip uyarmaktadır:

Göklerde ve yerde Allah’ın varlığını, birliğini, kudret ve merhametini gözler önüne seren nice deliller vardır ki, inkârcılar gece gündüz onların yanından geçerler de, bu muhteşem belgelerden ibret almadan yüz çevirip giderler.”

Ana yiyeceklerimizden sebzeler ve meyveler de bakıp geçtiğimiz nimetlerden olduğu için onlara da özel bir vurgu yapılarak şöyle buyrulmaktadır:

İnsan, yediği sebzelere ve meyvelere de  bir baksın! Yağmurlar yağdırdık. Sonra toprağı göz göz yardık.
Bu suretle orada ekinler, üzümler ,yoncalar , zeytinlikler, hurmalıklar, iri ve sık ağaçlı bahçeler, meyveler ve çayırlar bitirdik.
(Bütün bunlar) sizi ve hayvanlarınızı yararlandırmak içindir. (Abese 24-32)

Hal böyle iken bizler sebzeleri meyveleri yerken nasıl Rabbimizi anmaz ve ona hamdimizi sunmayız.

Üstelik bu sebzeler ve meyveler her mevsim bizlere ölümden sonra dirilişi de hatırlatıyor. Her mevsim ayrı biri diriliş yok mu toprakta?

Allah’ın rahmetinin eserlerine bir bak: Arzı, ölümünün ardından bitkiler, sebzeler ve meyvelerle nasıl diriltiyor! Şüphesiz O, ölüleri de mutlaka diriltecektir. O, her şeye kadirdir. “ (Rûm 50)

Sebzelerin ve Meyvelerin Şekilleri ve Renkleri Üzerinde Düşündük mü?

 

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar