islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4682
EURO
34,7369
ALTIN
2.440,30
BIST
9.933,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

YOLCULUK TEFEKKÜRLERİ

YOLCULUK TEFEKKÜRLERİ
9 Mart 2022 08:30
A+
A-

“Dünyada bir garip veya bir yolcu gibi ol” Buhârî, Rikak 3.

Yolculuk hali her insanda farklı şekillerde tezahür eder. Kimi yol için hazırlık stresi yaşarken kimi için yola çıkmak heyecanlı bir aktivitedir. Kimi her detayına kadar planlamadan yola çıkmazken kimi ansızın gelişen yolculuklardan keyif alır. Ancak şurası muhakkak ki yolun, her insanın yaratılış ve dünyaya gönderiliş amacıyla derin bir alakası vardır. Nitekim Peygamber Efendimiz (asm), insanın bu dünyada bulunması gereken vaziyeti bir yolculuk haline benzetmiştir. Öyleyse bu derin teşbihi birlikte inceleyelim ve maksadı anlamaya çalışalım.

Yolculuk her şeyden evvel geçicidir. İnsan devamlı yolculuk halinde kalmaz, dolayısıyla nazarı yolculuğun bitişine ve sonrasındaki sürece dönüktür. Bu durum insana yol halinin zorluklarına ve sıkıntılarına karşı tahammül verir. Müslüman da bu dünyada geçici bir süre kalacağını, daimi ikamet yerinin ahiret olduğunu düşünürse buradaki zorluk ve musibetlere karşı sabretmesi, mükâfatını alacağını düşünerek ahirete yönelik kararlar verebilir.

Birinci özelliğe bağlı olarak, insanın geçici olan yolculukta yerleşmiş bir düzeni ve rutini yoktur. Çünkü bu hal devamlı kalacağını düşündüğü bir hal değildir. Dolayısıyla insan yolda büyük ve uzak emellerin planlamasını yapmaz. Hayaller hep yolculuktan sonrası üzerinedir. Müslüman da ölümü hatırlayarak bu dünyadaki hedeflerini daima gözden geçirmeli, kendine faniliği sık sık hatırlatmalıdır ki dünyadaki yolculuğunda gördüğü güzelliklere ve tatlı hayallere bağlanıp kalmasın.

İnsan yolculukta gideceği yeri düşünür, oraya odaklanmış vaziyettedir. Yanına aldıkları da aslında yolda değil, yol bittikten sonraki ikamet yerinde kullanacaklarıdır. Yolda kullanılacak olanlar bir miktar yiyecek ve eşya olur en fazla. Müslüman da azığını sonsuz ahiret hayatını hesaba katarak doldurmalı, kendisine yol sonrasında fayda sağlamayacak şeyleri yük etmemelidir. Götürülecek tek şeyin amellerimiz olduğu bu yolculukta bize manen ağırlık yapacak olan günahlardan kendimizi alıkoymalı, çok ihtiyaç duyacağımız sevapları heybemize katmaya çalışmalıyız.

Allah dünya hayatını ebedi saadete bir merdiven yapabilenlerden, dünyada bir yolcu olabilenlerden eylesin…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.