islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5192
EURO
34,9079
ALTIN
2.423,37
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

KABOTAJ BAYRAMI DA KÂFİRCE DEĞİL MÜSMÜMANCA KUTLANMALI

Kabotaj bir devletin kendi limanları arasında yük ve yolcu taşıma hakkıdır. 1935 yılından itibaren kutlanmaya başlanan Kabotaj Bayramı, 2007 yılından itibaren Denizcilik Müsteşarlığı tarafından alınan bir kararla, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlamıştır.

KABOTAJ BAYRAMI DA KÂFİRCE DEĞİL MÜSMÜMANCA KUTLANMALI
5 Temmuz 2021 13:58
A+
A-

Ali Rıza Demircan

Önce kısa bir bilgi verelim:

Kabotaj bir devletin kendi limanları arasında yük ve yolcu taşıma hakkıdır. 1935 yılından itibaren kutlanmaya başlanan Kabotaj Bayramı, 2007 yılından itibaren Denizcilik Müsteşarlığı tarafından alınan bir kararla, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlamıştır.

Denizlerimiz ve Kıyılarımız Birer Nimettir

Denizlerimizi ve kıyılarımızı kullanabilmemiz ve limanlarımız arasında özgürce yük ve yolcu taşımacılığı yapabilmemiz aslında bayram olarak kutlanılmaya değer nimetlerdir.

Kâfirce Kutlama Nasıl Olur?

Peki bu kutlamanın kâfircesi nasıl olur? Kâfir olmak tohumu toprak altına alarak örtmektir. Eğer bütün varlıkların yaratıcısı olan Allah’ın denizlerin de yaratıcısı olduğu ve denizlerin Onun tarafından yük ve yolcu taşımacılığına uygun olarak yaratıldığı hakikatini örter ve Onu anmaz ve Ona şükredilmesi gereğini kabullenmezseniz onun yaratıcılık ve düzenleyicilik vasfını örtmüş olursunuz. Bu örtme eylemi içinde kutlanan kabotaj bayramı kâfirce kutlanılmış olur.

Müslümanca Kutlama ise…

Yeryüzünü dörtte üçü denizlerden oluşur. Denizler ve denizlerin balıkları, süs eşyaları gemiler aracılığıyla yük ve yolcu taşıma özelliği ve şimdilerde keşfedilen doğalgaz yatakları ve gelecekte keşfedilecek daha nice özellikleri kendiliğinden oluşmadı. Onlar, bilgisi ve kudreti sonsuz olan Yüce yaratıcımızın eseridir. Nitekim Allah, üzerine yemin ederek dikkatlerimizi çektiği denizleri kendi bilgisi ve kudretine belge olarak sunmaktadır.

Gerçekten denizler, kendilerini yaratan Allah’ın bilgisi ve kudretinin büyüklüğüne delalet eden varlıklardır ve içindekilerle birlikte denizler şükrü gerektiren nimetlerdir. Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:

Ve yemek için taze et, takınmak için değerli taşlar çıkarasınız diye denizi; ve denizin üstünde suları yararak yol aldığını gördüğünüz gemileri, O’nun cömertliğinden belki bir pay ararsınız ve şükredersiniz diye koyduğu tabii yasalara bağlı kılan O’dur.”

Demek ki içindekilerle birlikte denizler şükrü gerektiren nimetlerdir. Şükrün ilk gereği de denizleri Allah’ın ihsanı ve ikramı olarak görmektir. Kabotaj bayramı şükür duyguları içinde kutlanırsa Müslümanca kutlanılmış olur.

Sözü Rabbimize bırakalım:

Denizde dağlar gibi akıp giden gemiler de O’nun varlığı ve yaratıcılığının delillerindendir. Dilerse O, rüzgârı durdurur o gemiler denizin üstünde kalakalırlar. Elbette bunda; bilimsel araştırma ve çalışmada çok sabreden, çokça şükreden herkes için ibretler vardır.” (Şura 42 / 32…)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.