islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4997
EURO
34,9321
ALTIN
2.433,52
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

“Zaporijya’daki Durum Endişe Verici”

“Zaporijya’daki Durum Endişe Verici”
27 Ağustos 2022 10:00
A+
A-

Ukrayna-Rusya savaşı, tüm dünyada yeni bir nükleer korkuya sürüklerken ülkedeki en büyük santrallerden olay Zaporijya ile ilgili gelen açıklamalar tedirgin etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil birçok liderin silahsızlandırma çağrısı yaptığı Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki duruma ilişkin AB’den yapılan açıklamada, aşırı derecede endişe verici olduğu ifadeleri kullanıldı. Santralde dün, elektrik kesintisinden kaynaklı yangın çıktığı duyurulmuştu.

Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki duruma ilişkin AB’den yapılan açıklama tedirgin etti. Ukrayna Rusya savaşıyla birlikte yeni bir nükleer korkusu tüm dünyayı tedirgin ederken Zaporijya’daki durumun endişe verici olduğu belirtildi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medyada, Rusya’nın kontrolündeki Zaporijya Nükleer Santrali’yle ilgili açıklama yaptı.

“AŞIRI DERECEDE ENDİŞE VERİCİ”
Durumu “aşırı derecede endişe verici” şeklinde niteleyen Borrell, Rusya’nın hasarlı elektrik hatlarının tamirini ve santralin Ukrayna elektrik sistemine tam olarak bağlanmasını sağlaması gerektiğini vurguladı.

Borrell ayrıca Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı uzmanlarının tesise gitmesine izin verilmesi gerektiğini belirtti.

YANGIN SONRASI ZELENSKİY’DEN ÇAĞRI
Ukrayna nükleer enerji şirketi Energo-atom, dün santralde yangın çıktığını duyurmuştu. Açıklamada, Zaporijya Nükleer Santrali’nin elektrik şebekesiyle bağlantısının tarihte ilk defa kesildiği bildirildi. Kesintiden bir süre sonra santralde işleyişin normale döndüğü belirtildi ancak endişeler de beraberinde geldi.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, yaşananlar sonrası uluslararası topluma bir kez daha çağrıda bulunarak “Felaket çok yakın” uyarısı yaptı.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK NÜKLEER SANTRALİ 
Ukrayna’nın güneydoğusundaki Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali konumunda bulunuyor.

Altı nükleer reaktör bulunan ve 5 bin 700 megavatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip santral, Ukrayna’daki toplam elektriğin yüzde 20’sini sağlıyor.

Santral, 4 Mart’ta Ruslar tarafından ele geçirilmişti. Halihazırda Rus ordusu kontrolünde olan santralin çevresinde topçu saldırıları yaşanıyor. Ukrayna ve Rusya bu saldırılar konusunda birbirini suçluyor. (AA)

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.