islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4687
EURO
34,7835
ALTIN
2.442,74
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İslâm Hırstiyanların Din Özgürlüğü ve Mabet Dokunulmazlığını Korumaktadır

İslâm Hırstiyanların Din Özgürlüğü ve Mabet Dokunulmazlığını Korumaktadır

-Allah bağlılarını artırsın- Peygamberimizin aşağıda sunulacak iki uygulaması, İslâm’ın Hıristiyanların mabet dokunulmazlığı ve ibadet hürriyetini koruduğu ve de korumakta olduğunu belgelendirmektedir.

Önemli İki Belge

  1. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’in, Hıristiyan olan İbn-i Haris b. Ka’b ve kavmine yazdırdığı anlaşma metni şöyledir:

Şarkta ve garpta yaşayan tüm Hıristiyanların dinleri, kiliseleri, canları, ırzları ve malları Allah’ın, Peygamber’in ve tüm müminlerin himayesindedir.

Hıristiyanlık dini üzere yaşayanlardan hiç kimse istemeden İslam’ı kabule zorlanmayacaktır.

Hıristiyanlardan birisi herhangi bir cinayete veya haksızlığa maruz kalırsa Müslümanlar ona yardım etmek zorundadırlar.

(İbn Hişam, Ebu Muhammed Abdulmelik, Es-Siretü’n-Nebeviyye, Daru’t-Türasi’l-Arabiyle, Beyrut, 1396/1971, II/141-150)

  • “ Necrânlı Hristiyanlar, Midras’larının (okul ve mahkeme) başkanı ve piskoposları durumundaki Ebû Hârise İbn Alkame, onun naibi Abdu’l-Mesîh ve kervan başkanı el-Eylem’in idaresinde altmış kişilik bir heyeti Medine’ye gönderdiler.

Onların giysileri ve develeri Medinelileri çok etkilemişti; öğleden sonra geç saatlerde, Mescid-i Nebevî’de Muhammed (a.s.)’ın huzuruna çıktılar. Daha sonra kendilerine has ibâdetlerini yerine getirmek istediler; bu amaçla Resûlullah (a.s.) dışarı çıkıp Mescid’i onlara bıraktı: “İbâdetleri sırasında doğuya yöneldiler.”

(Muhammed Hamidullah, İslam Peygamberi, c: 1, s: 619-620, 1022. paragraf)

Bu Belgeler Işığınsa Ayasofya İlmen Tartışılabilir

Mirat Haber. Com okuyucumuz yukarıda sulan belgeleri okuduğunda başlığa aldığımız hakikati derinliğine kavrayabilir ve üzerinde değerlendirme yapabilir. Bu sebeple biz ayrıca açıklama yapma gereğini duymuyoruz. Ancak bir iki noktaya değinmek istiyoruz.

Bu belgelerden hareketle Ayasofya’nın camiye çevrilmesi konusu gündeme getirilebilir ve de fikren tartışılabilir. Ancak mail-i inhidam olan Ayasofya, Müslümanlar tarafından onarılmış ve büyük bir külliyeye dönüştürülerek korunmuştur. Daha açık bir anlatımla ecdadımız, Ayasofya’yı kaderine terk etmediği gibi depo, iş yeri ve müze türü bir yere dönüştürmemiş, ibadethane olma vasfını geliştirerek korumuştur.

Geliştirerek korumuştur yani Allah’ı baba oğul ve kutsal ruh olarak niteleyen  Teslis’i aslına yani Allah’ı birleme olan Tevhid’e dönüştürmüştür. Selam üzerine olsun Hz. İsa’nın tebliğinde yer alan ve bazı Hıristiyan mezheplerince halen ve kısmen korunan namazı aslına irca etmiş, Hz. İsa’nın kıldığı gibi kılmış ve kıldırmıştır. Yani Ayasofya Allah’ı birleyenlerin kıldığı namaz ibadetiyle yüceltilmiştir.

Burada bilvesile açıklamak gereğini duyduğumuz bir diğer husus, kiliseler veya havraların kılıç hakkı veya hakimiyet hakkı olarak camiye dönüştürülmesi şeklinde Kur’an ve Sünnet’e dayalı bir görevin olmadığı hakikatiditir.

ALİ Rıza DEMİRCAN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.