islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5445
EURO
34,9707
ALTIN
2.428,30
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

ZELENSKİ: UKRAYNA, AB’NİN BİR PARÇASI OLMAK İSTİYOR 

ZELENSKİ: UKRAYNA, AB’NİN BİR PARÇASI OLMAK İSTİYOR 
2 Mart 2022 09:32
A+
A-

Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya-Ukrayna savaşı konusunda düzenlenen olağanüstü oturumda Ukrayna’nın AB üyeliğine destek veren karar tasarısını kabul etti. Milletvekilleri, Rusya’nın Ukrayna’yı “tam teşekküllü işgalini” en güçlü şekilde kınayarak Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun saldırıdaki rolünü de telin etti. Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, “Avrupa Ukrayna’yı tercih etti. Biz de bu amaç doğrultusunda hareket ediyoruz. Ben de sizden bugün bunu duymak istiyorum. Ukrayna AB’yi tercih ediyor, AB’nin bir parçası olmak istiyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya-Ukrayna savaşı konusunda düzenlenen olağanüstü oturumda Ukrayna’nın AB üyeliğine destek veren karar tasarısını kabul etti. Bağlayıcılığı bulunmayan tasarı, oylamaya katılan 676 milletvekilinden 637’sinin oyuyla geçti. 13 milletvekili aleyhte oy kullandı, 26 milletvekili çekimser kaldı.

RUSYA’NIN UKRAYNA’YI İŞGALİ EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINANDI 
Milletvekilleri, Rusya’nın Ukrayna’yı “tam teşekküllü işgalini” en güçlü şekilde kınayarak Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun saldırıdaki rolünü de telin etti. AB’nin Ukrayna’ya askeri ve insani yardımları artırması gerektiği belirtilen tasarıda, savaştan kaçan Ukraynalılara geçici koruma statüsü verilmesi ve istihbarat iş birliğinin önemine vurgu yapıldı.

AB KURUMLARINA ÇAĞRI 
Tasarıda Ukrayna’ya adaylık statüsü verilmesi için AB kurumlarına çağrı yapıldı, Ukrayna’nın AB ortak pazarına entegrasyonu yönünde çalışılması istendi. Milletvekilleri, Ukrayna’nın adaylık prosedürünün “liyakat” temelinde ilerletilmesini talep etti.

AP milletvekilleri, Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların genişletilmesi, Belarus’a yaptırımların artırılması, Rusya’dan gaz ve petrol alımının sınırlandırılması, AB’nin Rusya’ya, Rusya’nın da AB’ye yatırımlarının yasaklanması, Rusya’daki tüm bankaların Avrupa mali sisteminden engellenmesi, Rusya ve Belarus’un SWIFT sisteminden çıkarılması, Rus gemilerinin AB limanlarına girişine izin verilmemesi gibi taleplerde bulundu.

VİZELERİN GERİ ALINMASI ÖNERİLDİ 
Milletvekilleri, yatırım karşılığı oturum verilmesini öngören “altın vize” uygulamasına sahip ülkelerin ve AB’nin bu uygulamayı gözden geçirmesi, yaptırımlara maruz kalan Rus vatandaşlarının yakınlarına verilen vizelerin geri alınması çağrısında bulundu.

Tasarıda Batı Balkanlar’a da yer verildi. Milletvekilleri, Rusya’nın Batı Balkanlar’daki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerinden duydukları endişe ile Ukrayna’ya ve AB politikalarına destek veren Batı Balkan ülkelerine takdirlerini metinde ifade etti.

ZELENSKİ: UKRAYNA, AB’NİN BİR PARÇASI OLMAK İSTİYOR 
Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, “Ben bu konuşmayı bir kağıttan okumuyorum. Benim ülkemde bu devir bitti. Ben şuna inanıyorum ki bugün bu hayatlar önemli değerler uğruna kaybediliyor, özgürlük uğruna kaybediliyor. Ancak Ukrayna halkı mükemmel bir halk. Biz hep kazanacağız diyoruz, herkesi yeneceğiz diyoruz. Sizler de bunu görebildiğiniz için çok mutluyuz.

Avrupa Ukrayna’yı tercih etti. Biz de bu amaç doğrultusunda hareket ediyoruz. Ben de sizden bugün bunu duymak istiyorum. Ukrayna AB’yi tercih ediyor, AB’nin bir parçası olmak istiyor. Bu arada yayın arada kesilebilir füzeler düştüğü için.” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.