islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3385
EURO
34,8303
ALTIN
2.392,85
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

ZEYTİNYAĞI İHRACATINDA REKOR KIRDIK

ZEYTİNYAĞI İHRACATINDA REKOR KIRDIK
14 Eylül 2023 10:00
A+
A-

Türkiye zeytinyağı ihracatında nasıl rekor kırdı, gelecek yıllarda ne olur?

Haber bilgisi /BBC Türkçe

Türkiye bu yıl zeytinyağı ihracatında rekor kırdı. Bu rekorda, 2022-23 sezonunda, dünyanın zeytincilik sektöründe önde gelen İspanya, İtalya gibi ülkelerinde rekoltenin yangın, kuraklık, hastalık gibi sebeplerden düşmesi etkili oldu.

İspanya yılda yaklaşık 1,5 milyon tonla dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi. Ancak kuraklık sebebiyle bu rakamlar geçtiğimiz yıl 600-700 bin ton arasıydı.

Türkiye’de ise tam tersi, Ekim ayından bu yana 422 bin ton zeytinyağı üretimiyle rekor seviyelere ulaşıldı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, son iki yılda Avrupa’nın güneyinde ve batısında zeytin üretimi azalınca, uluslararası pazarda zeytinyağı talebinin arttığını söylüyor.

BBC Türkçe’ye konuşan Selışık, Türkiye’nin zeytinyağı ihracatının bunun sonucunda arttığını ifade ediyor.

***

Bu haber vesilesiyle verdiği zeytin ve zeytinyağı nimetinden ötürü Rabbimize şükür amacıyla bazı bilgiler sunmak istiyoruz.

DERECE FARKIYLA BÜTÜN MADDELER FAYDALIDIR

Yüce Allah yeryüzündeki bütün varlıkları insan için yaratmıştır. (Bakara 29) Canlı ve cansız olarak nitelediğimiz her varlık insana hizmet eder. Bazı maddeler doğrudan, yılan ve yılan zehiri gibi bazıları da dolaylı olarak yarar sağlar.

Genleriyle oynanmamış her gıda maddesi faydalıdır. Ama Yüce Kitabımız, Kur’ân’da üzerine yemin edilerek ve faydasına dikkat çekilerek  yer verilmiş olanlar daha bir faydalı olsa gerek.

KUR’ÂN ve SÜNNET’TE ZEYTİN

İşte bu mucizevî maddelerden biri de Zeytindir. Kur’ân’da beş surede ve altı yerde zikredilen Zeytin, Kur’ân’da Rabbimiz tarafından üzerine yemin edilen ve insanlara verilmiş özel ve özgün bir rızık  olduğu açıklanan nimettir. (Enam 99,141; Nahl 11; Nur 35 ; Abes 29; Tîn 1)

Bu ayetlerden birinde şöyle buyurulur:

“Gökten sağanak yağmurlar hâlinde su indiren O’dur. Böylece, yeryüzündeki bütün bitkileri bu suyla yetiştiriyor ve mevsimi geldiğinde, bitkilerin tohumlarından yemyeşil filizler yeşertiyoruz. Onlardan da, buğday başakları ve meyve salkımları hâlinde birbiri üstüne binmiş taneler, hurma ağacının tomurcuğundan salınan hurma salkımları, üzüm bağları, ZEYTİN ve nar ağaçlarından oluşan bahçeler yetiştiriyoruz. Tadı ve görüntüsüyle kimileri birbirine benzer, kimileriyse bambaşka bir tat ve lezzettedir.

Çiçekler meyveye durduğu ve iyice olgunlaştıkları zaman, meyvelerine ibretle bir bakın! Doğrusu bütün bunlarda, inanmaya gönlü olan insanlar için Allah’ın varlığını, birliğini, kudret ve merhametini gösteren nice alâmetler, mucizeler, ibretler ve ayetler vardır.” (Enam 4/99)

Zeytin ağacının mucizevi ürünü olan zeytinyağı hakkında Peygamberimiz de şöyle buyurmuştur:

“Zeytinyağı yiyin ve onunla yağlanın, çünkü o mübarek bir ağaçtandır.” (Tirmizi, Etime 43; İbn Mace, Et’ime 43)

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.