islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5767
EURO
34,9899
ALTIN
2.462,54
BIST
9.892,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

6 Milyar Dolarlık Keşifte Yeni Gelişme

6 Milyar Dolarlık Keşifte Yeni Gelişme

Türkiye’nin en büyük Altın keşiflerinden birisi Bilecik’in Söğüt ilçesinde gerçekleşmişti.2020 yılında tüm Türkiye’yi heyecanlandıran keşifle Bilecik’in Söğüt ilçesinde 109 ton altın yani 3,5 milyon ons altın bulunmuştu. Milyarlarca dolarlık altının çıkarılması için çalışmalar devam ederken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı beklenen teşvik belgesinin çıktığını duyurdu. Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile alınan acele kamulaştırma kararı sonrası bölgedeki arazilerin mülkiyeti Hazine’ye devredilmiş, tesis kurulumuna da başlanmıştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, geçen yılın aralık ayında 2 bin 123 yatırım teşvik belgesi düzenledi. Bakanlığın, Aralık 2021 dönemine ait yatırım teşvik belgesi listesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Şirket kurulacak tesis üzerinden yılda 7,67 ton dore külçe altın ve yılda 1 milyon 252 bin 800 ton cevher işlemeyi hedefliyor. Gübretaş Maden Yatırımları AŞ’nin teşvik belgesi verilen yatırımı, Bilecik’in Söğüt ilçesinde 4 milyar 634 milyon 477 bin 508 lirayı bulan, yılda 7,67 ton dore külçe altın ve yılda 1 milyon 252 bin 800 ton cevher işlemeyi kapsıyor.

BURASI ÖNEMLİ BİR KALDIRAÇ OLACAK 
Poyraz, GÜBRETAŞ’ın şu anda tarım sektöründeki en önemli aktörlerinden biri olduğunu belirterek, “Buradan elde edilmiş olan değerin GÜBRETAŞ’a, Tarım Kredi Kooperatiflerine, Türk çiftçisine ve tarım ekonomisine yansımasıyla Türk ekonomisine çok ciddi katkılar sağlanması hedefleniyor. Burası önümüzdeki dönemde inşallah bizim için önemli bir kaldıraç olacak. Bununla beraber Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştirakleri olarak Türk çiftçisine buradaki kaynağı ziyadesiyle yansıtma gayreti içinde olacağız.” dedi.

TÜRKİYE’NİN ALTIN ÜRETİMİNE YÜZDE 15 KATKI 
Poyraz, sahadan çıkarılacak altının miktarına ilişkin olarak da şunları söyledi: “Burada birinci, ikinci ve üçüncü fazdaki yatırımlarımızı tamamlayıp tam kapasite çalışmaya başladığımızda şu anki planlamamız yıllık 6 ile 7 ton civarında bir üretim kapasitesi hedefleniyor. Türkiye’de 2020 yılı rakamlarıyla yıllık 42 ton civarında altın üretimi olduğunu düşünürsek o zaman biz bu 42 tona sadece buradaki çalışmalarımızla yüzde 15 oranında katkı sağlamış olacağız.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.