islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4472
EURO
34,7381
ALTIN
2.429,15
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Tunus: “Müslüman Kardeşler Terörist Değildir”

Tunus: “Müslüman Kardeşler Terörist Değildir”

Mirat Haber Ajansı

Tunus parlamentosu olan Temsilciler Meclisi Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) grubunu terör kara listesine alma konusundaki yasa teklifini reddetti. 217 üyeli mecliste 10 sandalye bulunan muhalefetteki Özgür Anayasa Partisi (PDL), İhvan’ı bir “terörist” örgüt olarak sınıflandırmak için dilekçeyi sunmuştu. Ancak dilekçe, parlamento başkanı, milletvekilleri ve parlamentodaki tüm partileri temsil eden 10 milletvekilinden oluşan parlamento komisyonunca reddedildi. Parlamentoda 54 sandalyesi bulunan Nahda partisi, daha önce PDL taslağını zaman kaybı olarak nitelendirdi. Nahda milletvekili Sayyid Ferjani, dilekçenin yabancı gündemlere hizmet etmek olduğunu ve küçük sorunlara odaklandığını söyledi. Nahda Tunus Müslüman Kardeşler teşkilatından çıkma, uzun yıllar siyasi sürgün olup şu an Meclis Başkanı olan Raşid Gannuşi’nin başlattığı bir parti.

Müslüman Kardeşler bir siyasi partinin aksine sınırları aşan bir ağ, ancak üyeleri Ürdün’deki İslami Eylem Cephesi, Gazze ve Batı Şeria’daki Hamas ve Mısır’daki eski Özgürlük ve Adalet Partisi gibi birçok ülkede siyasi partiler oluşturdu . Başlangıçta Pan-İslami, dini ve sosyal bir hareket olarak başladı. Mısır’da İslam’ı vaaz etti, okuma yazma bilmeyenlere yazmayı öğretti, hastaneler ve ticari işletmeler kurdu. Daha sonra siyasi arenaya ilerledi ve adayı Muhammed Mursi’nin bir seçimle güç kazanan ilk cumhurbaşkanı olduğu 2012 cumhurbaşkanlığı seçimi de dahil olmak üzere birçok seçim kazandı. Bir yıl sonra, Mursi askeri bir darbede devrildi ve ev hapsine alındı. Grup daha sonra Mısır’da yasaklandı ve terör örgütü ilan edildi. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Basra Körfezi monarşileri, İhvan’ın otoriter yönetimlerini tehdit etmesinden korktular. İhvan, barışçıl, demokratik bir örgüt olduğunu ve liderinin şiddet ve şiddet içeren eylemleri kınadığını vurguluyor. Dünyadaki diğer birçok ülke, Körfez ülkelerinin lobisi sayesinde İhvan’ı yasakladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.