islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4236
EURO
34,7598
ALTIN
2.425,78
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Batılı diplomatların Kiev’den Ayrılmalarının Amacı Ruble’ye Baskı mı?

Batılı diplomatların Kiev’den Ayrılmalarının Amacı Ruble’ye Baskı mı?

Ukrayna üzerinden ABD-İngiltere-Rusya arasında kurgulanan tiyatroda Ruble büyük zarar gördü. Ve oluşan bu zararı nihayetinde Rus basını gördü.

Rus basının Diplomatların Kiev’den ayrılmalarını ele alan haberleri gazetelerden alıntılayarak sizlerle paylaşıyoruz

VEDOMOSTİ: BATI NEDEN DİPLOMATLARINI KİEV’DEN ÇEKİYOR?

24 Ocak’ta ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki ABD büyükelçiliği çalışanlarının ailelerine ülkeyi terk etmelerini emretti. “ABD’li doğrudan işe alınan çalışanların gönüllü olarak ayrılmasına”, iddia edilen bir Rus işgali tehdidi nedeniyle de izin verildi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı da diplomatların kısmen geri çekildiğini duyurdu. Ancak Vedomosti, AB’nin üst düzey diplomatı Josep Borrell’in, birliğin diplomatik personelini Ukrayna’dan çekme planının olmadığını belirtti.

Bu arada New York Times, ABD Başkanı Joe Biden’ın Pentagon yetkilileriyle Doğu Avrupa’ya ek ABD birliklerinin konuşlandırılması için seçenekleri tartıştığını bildirdi. Buna karşılık NATO, Rusya’yı kontrol altına almak ve Ukrayna’yı korumak için üyelerinin bloğun doğu sınırına daha fazla savaş gemisi ve uçak gönderdiğini söyledi. Ayrıca, Ukrayna 80 tonun üzerinde ABD silahı aldı ve ikinci parti askeri yardım toplam 200 milyon dolar oldu.

BATILI ÜLKELER RUSYA’YA BASKI UYGULAMAK İÇİN KİEV TANİSYONUNU YÜKSEK TUTUYOR

Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi uzmanı Alexander Yermakov, Batılı ülkelerin Ukrayna çevresinde medya gerilimlerini artırmaya devam ettiğini belirtti. NATO’nun doğuya gönderdiği kuvvetler, ‘Rus tehdidine’ hızlı bir yanıt gibi görünmüyor. Üstelik uzmana göre, asker konuşlandırması uzun zaman önce planlanmıştı ve şimdi NATO “bunu mevcut gündeme uydurmaya çalışıyor.” Medya alanında tansiyon yükseldiği için Rusya da buna göre yanıt verecek, hazırlanmakta olan provokasyonlara ilişkin açıklamalar yapacak ve Batı’yı Kiev’i silahlandırmakla suçlayacak. Benzer şekilde, Union Resolve 2022 tatbikatları için Belarus’a Rus birliklerinin konuşlandırılması, bir işgal hazırlıkları anlamına gelmediğini, bunun Batı’yı sindirme çabası olduğunu vurguladı.

Moskova Devlet Üniversitesi’ndeki Franklin D. Roosevelt Amerika Birleşik Devletleri Çalışmaları Vakfı Direktörü Yury Rogulev, Batılı ülkelerin Rusya’ya baskı uygulamak için Ukrayna’da tansiyonu yüksek tutmaya çalıştığını kaydetti. Uzman, NATO’nun askeri gerilimi tırmandırma tehditlerinin medya ve siyasi bir proje olduğuna inanıyor. Rogulev, Ukrayna için asıl tehlikenin Batı silahlarının Kiev’e “Rus saldırganlığı” gerçekten gerçekleşirse ülkenin almayacağı bir destek yanılsaması vermesi olduğunu vurguladı.

KOMMERSANT: RUBLE VARLIKLARINA BASKI YAPAN JEOPOLİTİK HABERLER

Rusya finans piyasasındaki düşüş eğilimi bir hafta daha devam ediyor. Hisse senedi endeksleri yeni dip seviyeleri gördü ve dolar kuru 2020’nin sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Batılı diplomatların Ukrayna’dan çekilmesi ve Doğu Avrupa ülkelerine asker ve silah konuşlandırılmasıyla ilgili basında çıkan haberler, yatırımcıların yalnızca Ruble varlıklarından değil aynı zamanda varlıklarından da kurtulmasını sağlıyor.

Aricapital yatırım stratejisti Sergey Suverov, Rus borsasındaki oyuncuların paniklemeye yakın olduğunu söyledi. Yatırımcılar ayrım gözetmeksizin satış yapıyor ama en çok zarar gören kamu bankalarının hisseleri oluyor. Yandex, VK ve AFK Sistema gibi teknoloji şirketleri de yabancılar arasında en çok rekabet görenlerden.

Suverov, onlar için bu tür hisse senetlerinin genel küresel zayıflığının Rusya’nın siyasi risklerine katkıda bulunduğunu kaydetti.

RUS BORSASINDA OLAĞANÜSTÜ ÇÖKÜŞ

Piyasa katılımcılarına göre, son birkaç gündeki çöküş oldukça yüksek boyutta. Mevcut fiyatlar, görüşülen piyasa oyuncularının çoğu onları olası görmese de, Donbass’taki baş gösteren askeri çatışmalardan zaten etkilenmiş durumda. Bu faktör bir yana, Rusya pazarı, yüksek petrol fiyatları ve zayıf bir Ruble göz önüne alındığında, temelde dünyanın en çekici pazarlarından biridir.

Otkritie Investment’ın önde gelen küresel araştırma analisti Andrey Kochetkov, mevcut düşüşün “etkili uzun vadeli yatırımın yolunu açtığına” inanıyor. Ancak, kendi sözleriyle, “fiyatların mümkün olan en düşük seviyeye gelip gelmediği” henüz belli değil.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.