islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4151
EURO
34,7918
ALTIN
2.432,79
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

AB Ve NATO’dan ABD’ye, Rusya Ve Çin’e Karşı Birliktelik Çağrısı!

AB Ve NATO’dan ABD’ye, Rusya Ve Çin’e Karşı Birliktelik Çağrısı!

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya-Ukrayna savaşı ve yaptırımlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Çin’in dünyanın geri kalanına katılarak Rusya’yı kınaması gerektiğini belirten Stoltenberg, NATO’nun Ukrayna’yı uzun yıllardır desteklediğini ifade etti. Çin ise Ukrayna-Rusya krizinden Avrupa’nın güvenlik kaygılarını sorumlu tutarken, krizde taraf olmadığını açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg açıklamasında ilk olarak kimyasal silah tartışmalarına değindi ve “Kimyasal silahtan endişeliyiz” dedi.

“ÇİN, RUSYA’YI KINAMALI” 
“NATO Çin’in Rusya’ya herhangi destek verdiğine dair bilgi aldı mı? Rusya’nın son adımlarına karşı tepkileriniz nedir?” sorusuna Stoltenberg “NATO’nun temel sorumluluğu bütün NATO müttefiklerini korumak ve savunmaktır. Tek bir müttefike saldırı tümüne saldırı olur. Bunu yaparken şu anda daha tehlikeli bir ortamında yapıyoruz. Bunun sebebi Ukrayna’nın işgal edilmesi ancak Doğu tarafında gücümüzü artırdık. NATO topraklarının her bir karışını savunmak durumundayız. Elimizden gelenin en iyisini yaparak tehlikelerin oluşmasını engellemeliyiz.

Çin konusunda da Çin dünyanın geri kalanına katılmalı ve güçlü şekilde Ukrayna’nın işgalini kınamalı. Rusya’ya herhangi bir destek, onların savaşını kolaylaştıracaktır ve devam ettirmesini sonuçlandıracaktır. O yüzden Çin’in de BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak uluslararası hukuka uyma sorumluluğu var. Çünkü ortada uluslararası hukuka uygunsuz bir durum var. Dolayısıyla yakından izliyoruz” dedi.

“NATO MÜTTEFİKLERİ UKRAYNA’YI UZUN YILLARDIR DESTEKLİYOR” 
“Kosova örneklerini düşündüğümüz zaman NATO için eşik nedir? Rusya’nın sebep olduğu ölümler ne aşamada NATO’nun doğrudan müdahalesini gerektirecektir?” sorusuna Stoltenberg “NATO müttefikleri Ukrayna’yı uzun yıllar boyunca destekledi, 2014 yılındaki Kırım’ın işgali zamanında destek verdi, askeri eğitim verdi şu anda bu kişiler de cesurca savaşıyorlar. Bu yıllarca devam eden destek yaptıklarımızın çok önemli olduğunu gösterdi. 2014’e kıyasla Ukrayna Silahlı Kuvvetleri çok daha güçlü. Putin savaştan sorumlu.

Savaşı şu an bitirebilir. Tam olarak da kendisine bu çağrıda bulunuyoruz. Ukrayna çok değerli bir ortak ve partnerimiz. Desteklediğimiz, desteklemeye devam edeceğimiz ve desteğimizi artıracağımız bir ortak. Bizim bir ittifak olarak sorumluluğumuz hepsini korumak ve güçlendirmek. Ancak Putin sonunda bu işgalden sorumludur ve güçlerini çekerek bu savaşı durdurmalıdır” dedi.

“Ukrayna’nın talebine karşılık, NATO ve ABD neden savaş uçaklarının dahil olmayacağını söylüyor?” sorusuna ise Stoltenberg “NATO müttefikleri ekipman destekleri sunuyorlar, hava savunma sistemleri de bunun içinde. Her bir tür desteğin detayına girmeyeceğim çünkü bu daha zor hale getirecektir. Biz NATO müttefikleri ileri hava savunma konusunda gerekli desteği sağlıyoruz” yanıtını verdi.

Stoltenberg ayrıca “Biz dikkatimizi daha da artırıyoruz. Hava sahamızı daha dikkatli şekilde izlemeye devam ediyoruz. İzleme çaplarımız ve hava devriye çalışmaları da buna dahil. Aynı zamanda ihtiyaç olursa daha seri yanıt vermeye de çalışıyoruz. Romanya hava sahasına giren bir objeyi tespit ettik ve Romanya savaş uçakları hızlı şekilde yönlendirildi. Hırvatistan’da da benzer bir durum söz konusuydu. NATO bunu incelemeye devam ediyor. Şu ana kadar elde ettiğimiz bulgular Hırvatistan’a düşenin silahlı bir drone olmadığı ancak dikkatimizi artırmaya devam edeceğiz ki gerektiğinde reaksiyon verelim” ifadelerini kullandı.

ÇİN: TARAFSIZIZ 
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ülkesinin Ukrayna’daki krizin tarafı olmadığını, Rusya’ya yönelik yaptırımlardan etkilenmek istemediğini belirtti. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Vang, İspanyol mevkidaşı Jose Manuel Albares Bueno ile dün yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna’daki mevcut duruma dair görüş alışverişinde bulundu.

İspanyol Bakan Bueno, görüşmede Ukrayna’daki durumun Avrupa’da barışı ve istikrarı tehdit ettiğini, ülkesinin savaşın en kısa zamanda diyalog ve diplomatik yollarla durdurulmasını umduğunu belirterek, Çin’in bu konuda olumlu rol oynamasını dilediğini ifade etti.

Vang da Çin’in BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi bir ülke olarak başından bu yana barış görüşmelerini teşvik ettiğini, Rusya ve Ukrayna arasındaki dördüncü tur barış görüşmelerinin tüm taraflar için kabul edilebilir ilerlemeler sağlamasını umduğunu kaydetti.

“KRİZİN SEBEBİ AVRUPA’NIN GÜVENLİK ENDİŞESİ” 
Ukrayna’daki krizin, Avrupa’da yıllar içinde biriken güvenlik endişelerinin sonucu olduğuna işaret eden Vang, Çin’in Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin sağlanması ve barış görüşmeleriyle savaşın bitirilmesini teşvik ederken aynı zamanda Avrupa ve Rusya’nın da eşit temelde diyalog ve müzakerelerle birbirinin güvenlik endişelerine makul çözümler bulmasını ve dengeli, etkin ve sürdürülebilir Avrupa güvenlik mimarisi oluşturmasını umduğunu vurguladı.

Çin’in sorunların yaptırımlarla çözülmesini hiçbir zaman desteklemediğini ve uluslararası hukukta karşılığı olmayan tek taraflı yaptırımlara daima karşı çıktığını, bu tür adımların uluslararası kuralların önemini azaltacağını kaydeden Vang, tüm ülke halklarının refahını olumsuz etkileyeceğine inandığını belirtti.

Vang, “Çin, krizin doğrudan bir tarafı değildir ve daha fazla yaptırımdan etkilenmek istememektedir. Çin’in meşru haklarını ve çıkarlarını korumaya hakkı vardır.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.