islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4809
EURO
34,7450
ALTIN
2.440,33
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ABD Ambargosu İranlı Şeker Hastalarını Katlediyor

ABD Ambargosu İranlı Şeker Hastalarını Katlediyor

Mirat Haber Ajansı

İran’da on binlerce şeker hastasının ABD ambargosu sonucu insülin kıtlığı ile karşı karşıya olduğu söyleniyor. Birçok hasta ve sevdikleri, sorunun yaşamı tehdit edici sonuçlara yol açabileceğinden şikayet ediyor. Bazı İranlılar, insülin kalemlerinin kıtlığını protesto etmek ve şeker hastaları için “oksijen” kadar zorunlu gördükleri şeyin günlük enjeksiyonlara ihtiyaç duyanlar içinde bulundukları kötü durumu vurgulamak için Farsça “insülin yok” etiketiyle sosyal medyaya başvurdu. Yerel basın, birçok eczanede tükendiğini veya insülin kalemlerini paylaştırdığını, ancak bunların karaborsada hızla yükselen fiyatlarla satıldığını söylüyor. Yetkililer, insülin kalemlerinin eksikliğini “geçici” olarak nitelendirdiler. ABD yaptırımlarını, buna bağlı kaçakçılığı ve artan talebi suçladılar. Uluslararası Diyabet Federasyonu, yaklaşık 57 milyonluk yetişkin İran nüfusunda 5,4 milyon diyabet vakası olduğunu tahmin ediyor. Resmi rakamlara göre, İranlı şeker hastaları ayda yaklaşık 800.000 insülin kalemine ihtiyaç duyuyor.

İran Gıda ve İlaç Örgütü bu haftanın başlarında yaptığı açıklamada, normal ve NPH (nötr protamin Hagedorn) insülinin “bol miktarda” mevcut olduğunu ve insanların bunları kullanabileceğini söyledi. İnsülin kalemlerinden farklı olmadığını söyledi. Ancak eleştirmenler yaklaşımın pratik olmadığını söylüyor. Çoğu hasta, insülini kendi kendine enjekte etmek için bir şırınga kullanma bilgisinden veya yardımından yoksun. Ayrıca, kalemler ve insülin enjeksiyonları arasındaki “yapısal farklılıkları” var ve etkileri tartışılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.