islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5151
EURO
34,7963
ALTIN
2.423,76
BIST
9.754,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

ABD devletinin Türkiye’yi resmi olarak soykırımcı ilanı

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarına ilişkin Türkiye saatiyle Cumartesi gece geç saatlerde yaptığı yazılı açıklamasında, her yıl 24 Nisan’da Osmanlı dönemindeki ‘Ermeni soykırımında’ ölenleri hatırladıklarını, böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhütlerini yinelediklerini, 24 Nisan 1915’ten başlayarak, Ermeni entelektüeller ve toplum liderlerinin Osmanlı güçleri tarafından İstanbul’da tutuklanmasıyla, ‘1,5 milyon Ermeni’nin sınır dışı edildiği, katledildiği ya da yok etme kampanyasıyla ölüme yürüdüğü’ iddiasını dile getirdi.

ABD devletinin Türkiye’yi resmi olarak soykırımcı ilanı

Amerikan Başkanı Joe Biden ilk kez resmi ağızdan 24 Nisan’da 1915 Ermeni olayları için soykırım ifadesini kullanarak ‘Ermeni soykırımında’ ölenleri hatırladıklarını, böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhütlerini yinelediklerini, 24 Nisan 1915’ten başlayarak, Ermeni entelektüeller ve toplum liderlerinin Osmanlı güçleri tarafından İstanbul’da tutuklanmasıyla, ‘1,5 milyon Ermeni’nin sınır dışı edildiği, katledildiği ya da yok etme kampanyasıyla ölüme yürüdüğü’ iddiasını dile getirdi.

Mirat Haber

Amerikan Başkanı Joe Biden ilk kez resmi ağızdan 24 Nisan’da 1915 Ermeni olayları için soykırım ifadesini kullandı. Biden’dan önceki iki ABD başkanı olan Donald Trump ve Barack Obama, göreve geldikten sonra konuya ilişkin yaptıkları tüm açıklamada Ermenice büyük felaket anlamındaki “Meds Yeghern” ifadesini kullanmıştı. Türk hükümeti üst düzey yetkili ağızlardan bunu eleştirirken, ABD Ankara büyükelçisi Savid Sutterfield’i Dışişlerine çağırarak bir nota verdi. Ancak bu açıklamanın ilişkilere ağır bir darbe vurduğu uzmanlarca ifade edilmekte.

ABD başkanları, 1993 yılında Bill Clinton döneminden bu yana 1915 olaylarıyla ilgili düzenli olarak her yıl yazılı açıklama yapıyor. 1915 olayları genellikle “büyük felaket, tehcir ve katliam” gibi ifadelerle betimleniyordu. Türkiye her yıl soykırım denmemesi için lobilerle faaliyet yapmaktaydı. Ancak son yıllarda Türkiye Amerika’da düşman bir ülke olarak lanse edilmeye başlandı. Ermeni, Rum lobilerine ek olarak çok güçlü olan Yahudi, Suudi, Emirlikler lobileri de Türkiye aleyhinde çalışırken, FETÖ de bütün kanallardan Türkiye’nin düşman ülke ilan edilmesi için faaliyetler yapmakta.

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarına ilişkin Türkiye saatiyle Cumartesi gece geç saatlerde yaptığı yazılı açıklamasında, her yıl 24 Nisan’da Osmanlı dönemindeki ‘Ermeni soykırımında’ ölenleri hatırladıklarını, böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhütlerini yinelediklerini, 24 Nisan 1915’ten başlayarak, Ermeni entelektüeller ve toplum liderlerinin Osmanlı güçleri tarafından İstanbul’da tutuklanmasıyla, ‘1,5 milyon Ermeni’nin sınır dışı edildiği, katledildiği ya da yok etme kampanyasıyla ölüme yürüdüğü’ iddiasını dile getirdi. Açıklamasında, Ermenice “büyük felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” kelimesini de kullanan Biden, nefretin tüm şekillerinin çürütücü etkilerine karşı ‘güçlü duruşlarını’ sürdürdüklerini belirtti.

Anadolu Ajansı haberine göre Joe Biden, 1915 olaylarından etkilenen birçok kişinin ABD dahil dünyanın birçok yerinde yeni hayat kurduğunu vurgulayarak, uzun yıllardır ABD’deki Ermenilerin ülkeye zenginlik kattığını vurguladı. Ermenilerin atalarının hikayelerini Amerikan topraklarına getirdiğini vurgulayan Biden, Ermenilerin tarihine saygı duyduklarını, acıyı gördüklerini, tarihi tasdik ettiklerini, suçu birilerine yüklemek için değil, bunun bir daha asla yaşanmaması için yaptıklarını iddia etti. Biden, insan haklarına saygı duyulan, insanların onur ve emniyetleri ile yaşadığı bir dünya inşa etmek için çalıştıklarını belirterek, dünyada bir daha zulüm yaşanmasını engelleme hedeflerini yenilediklerini, tüm insanların iyileşmesi ve uzlaşması peşinde olduklarını, Amerikan halkının 106 yıl önce bugün başlayan soykırımın kurbanı olan Ermenilere saygı duyduğunu ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.