islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

ABD İstihbaratından Korkutan İddia: Rusya Karadeniz Limanlarına Mayın Döşedi!

ABD İstihbaratından Korkutan İddia: Rusya Karadeniz Limanlarına Mayın Döşedi!
24 Haziran 2022 11:37
A+
A-

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında ortaya çıkan tahıl krizine yönelik ulaşım koridorları açılması için Türkiye’nin ev sahipliğinde peş peşe toplantılar gerçekleştirilirken ABD istihbaratından krizi daha da derinleştirecek bir iddia ortaya atıldı.

ABD, Rus donanmasının Ukrayna’nın Karadeniz limanlarına Mayın döşeme emri verdiğini söyledi.

Gizliliği yeni kaldırılan ABD istihbaratına göre, Rus donanmasına Odesa ve Ochakiv limanlarına mayın döşeme emri verildi ve Ukrayna tahıl ihracatının ablukasının bir parçası olarak Dinyeper Nehri’ni ise çoktan mayınlarla döşedi.

ABD’li yetkililer ayrıca, tahıl ihracatındaki kesintinin küresel bir kıtlığı tetiklemekle tehdit ettiği bir zamanda, Ukrayna’nın en büyük ikinci tahıl terminali Mykolaiv’de bu ayın başlarında Rus füze saldırılarının yol açtığı hasarı gösteren uydu görüntüleri yayınladı.

Rusya, Karadeniz limanlarının çevresine mayın döşediğini yalanladı ve Kiev’le ilgili iddiaları tersine çevirerek Ukraynalıların kendi limanlarına mayın döşediğini iddia etti. ABD istihbaratı bunun, hâlâ Ukrayna kontrolündeki kıyı şeridini kesmek için ortaya konan bir Rus stratejisi olduğunu söylüyor.

ABD’li bir yetkili, “ABD, Karadeniz filosunun Ukrayna’nın Odesa ve Ochakiv limanlarını etkin bir şekilde ablukaya alma emri altında olduğu bilgisine sahip.

Rusya’nın kuzeybatı Karadeniz’de mayın döşemediği iddialarına rağmen, Rusya’nın aslında Karadeniz’de Ochakiv yakınlarındaki mayınları yerleştirdiğini doğrulayabiliriz. Ayrıca Rus güçlerinin daha önce Dinyeper Nehri’nde de mayın kullandığına dair işaretlerimiz var.” sözleriyle iddiaları açıkladı.

Yetkili, “Ukrayna’nın deniz yoluyla ihracatı küresel gıda güvenliği için hayati önem taşıdığından, Rusya’nın Karadeniz’in kuzeyindeki üçte birlik alanda deniz ticaretinin durmasına neden olan ve bölgeyi navigasyon için güvensiz hale getiren eylemlerinin etkisi küçümsenemez” dedi.

Ukrayna’nın dünya buğday ihracatında 10’uncu sırada olduğu ve bu ihracatın yaklaşık yüzde 95’inin Karadeniz limanları üzerinden ülkeyi terk ettiği biliniyor.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.