islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5128
EURO
34,7988
ALTIN
2.427,11
BIST
9.714,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

ABRAHAMİC FAMİLY HOUSE

ABRAHAMİC FAMİLY HOUSE

Abu Dabi’de bir cami, bir kilise ve bir sinagog içeren yeni bir dinler arası kompleks için planlar açıklandı.

“Abrahamic Family House” olarak anılacak olan tesis, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkentindeki Saadiyat Adası’nda, yeni Louvre Abu Dhabi’nin hemen yanında yer alacak. Projenin ismi Eski Ahit’teki İbrahimin, her üç dinde de kutsal bir peygamber olarak kabul edilmesinden gelmektedir.


Kilise İç Mekan Görüntüsü

Girişim, Papa Francis’in Şubat ayında Birleşik Arap Emirliklerine yaptığı tarihi geziyi takip etmiştir. İlk kez bir papanın Arap yarımadasına gittiği tarihi ziyarette, Arap dünyasında ve dünyadaki dinler arası uyumu tartışmak için El-Ezher’in Büyük İmamı Ahmed el-Tayeb ile bir araya geldi. İkili, siyasi liderleri ve etkileyicileri “hoşgörü kültürünü yaymak ve barış içinde birlikte yaşamak için gayretle çalışmaya” çağıran “Dünya Barışı ve Birlikte Yaşamak için İnsan Kardeşliği Üzerine Bir Belge” yayınladı.


Sinagog İç Mekan Görüntüsü

Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Mohamed bin Zayed, dinler arası uyuma adanmış bir binanın inşasının yapılmasına karar verdi.

Kompleksin 2022’de tamamlanması bekleniyor. 20 Eylül’de, kompleksin ilk tasarımları New York Halk Kütüphanesinde düzenlenen bir etkinlikte sunuldu. İngiliz firması Adjaye Associates, altında bir müze ve eğitim merkezinin yer alacağı merkezi bir bahçe etrafında düzenlenmiş üç büyük binadan oluşacak merkezi tasarlama ihalesini kazandı. Sör David Adjaye verdiği bir demeçte, “Bir kaide üzerinde oturan küpler. Hizalı değiller ve her birinin farklı yönelimleri var. Üç binanın her biri benzer bir silueti paylaşıyor, ancak cepheler farklı mimari tasarım ve detaylara sahip, üç dinin ortak kökenlerini ve kültürel ve tarihi farklılıklarını aktarıyor.” şeklinde tasarımın ana hatlarını açıkladı.


Camii İç Mekan Görüntüsü

Bahçe “güçlü bir metafor; topluluk, bağlantı ve nezaketin birleştiği güvenli alan” olarak merkezileşmekte. Tasarım oldukça çağdaş ancak kökleri her üç inancın tarihine de dayanıyor.

Örneğin cami Mekke’ye yönlendirilecek, sinagogun beması Kudüs’e bakacak ve kilisenin sunağı doğuya doğru güneşe bakacak. Her birinin kendi sokak girişi olacak, ancak zemin merkezdeki bir podyuma doğru eğimli olacak ve bahçedeki ziyaretçilerin üçünü de görmelerine izin verecek.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.