islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5767
EURO
34,9899
ALTIN
2.462,54
BIST
9.892,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Afganistan’da Deprem Felaketi

Afganistan’da Deprem Felaketi

Dün akşam 26 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından bölgede hayat resmen felce uğradı. Afet bölgesine ulaşım güçlüğü ve yetersizliği nedeniyle binlerce insan sokakta kaldı.

Batı Badgis bölgesinde meydana gelen deprem üzerine afet bölgesine yetişen kurtarma ekipleri, Pazartesi günkü Cádiz bölgesini sallayan ve yüzlerce binaya zarar veren depremden kurtulanları bulmak için enkazda arama yapmaya devam ediyor.

ABD Jeolojik Araştırma Ajansı’nın (USGS) yaptığı açıklamaya göre birkaç saat arayla 4,9 ve 5,3 büyüklüğündeki iki depremin meydana geldiğini açıkladı. Karayolu altyapısının yetersiz olmasından dolayı bölgeye ulaşımda güçlük çekiliyor.

Afetzedelerden Abdulrahman Sadık, “Sahip olduğumuz her şeyi kaybettik. Biz evsiziz. Her şey enkazın altında gömülü. Sarsıntı başlayınca, “herkes çığlık atmaya başladı” dedi. “Her evden herkes evlerinden kaçtı ve kaçtı.”

Depremin ardından çekilen görüntüler, tamamen yıkılmış kerpiç evleri, aralarında çocukların da bulunduğu hayatta kalanların eşyalarını enkazda aradıklarını gösteriyor.

Bir diğer depremzede Hayr Muhammed, “Duvarların altına gömüldük… Çamurdan sadece kafalarımız çıktı” dedi.

 

Diğer taraftan Taliban hükümetinden yapılan açıklamaya göre, 1000 kadar evin hasar gördüğünü ve kurbanlara çadır, yiyecek ve ilaç gönderildiğini söyledi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu’na göre, depremin merkez üssü Badgis’in başkenti Kalayi Nev kenti yakınları olduğu tespit edildi.

Afganistan halihazırda, Taliban’ın Ağustos ayında ülkenin kontrolünü ele geçirmesinin ardından Batılı ülkeler bu ülkenin mal varlıklarını dondurmuş, hükûmetle bütün diplomatik ilişkileri kesmişti.

Batı’nın başlattığı bu ambargodan dolayı ülke büyük bir yokluk ve sağlık malzemeleri kıtlığı içerisinde bulunuyor.

Birleşmiş Milletler, Afganistan’ın devam eden felaketi önlemek için 2022’de 5 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Afganistan, özellikle Avrasya ve Hindistan tektonik plakalarının birleştiği yere yakın olan Hindukuş sıradağlarında sık sık depremlere maruz kalıyor.

Düşük ölçekli depremler bile fakir ülkede kötü inşa edilmiş evlere ve binalara büyük zarar verebiliyor.

2015 yılında Pakistan ve Afganistan’da iki ülkeyi vuran 7,5 büyüklüğündeki depremde 380’den fazla kişi öldü, ölümlerin büyük kısmı Pakistan’da oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.