islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6910
EURO
34,9201
ALTIN
2.505,20
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

AİLEYİ NASIL KORURUZ?

AİLEYİ NASIL KORURUZ?
5 Kasım 2022 11:32
A+
A-

Aslında aileyi korumak görevimizdir. Aileyi korumalıyız. Fakat bu ikinci plandadır. Birinci planda kıvamında insandır. Bu insan aile reisidir. Kıvamında insan, üstün değerdir.

Kıvamında insan, birçok hususta imtihanları başarı ile tamamlayıp kazanandır. Böyle bir insan, normal insanda olması gereken en güzel vasıfları sürekli taşıyandır.  Aklî melekelerde tam dengelidir. Ahlâkî ve manevî alanda üstün şahsiyettir. En çok tahrik edici olaylarda bile sabırlıdır. Haksızlıklar karşısında, haktan sapmayan yiğittir. “Allah” dendiğinde kalbi ürperen zâhiddir. Sosyal ilişkilerde dâima hoş görülüdür. Çıkar karşısında bel bükmeyen asil kahramandır. Hak mücadelesinde pes etmeyen âdil kişidir. Kısacası o kâmil insandır.

Kıvamında insan olmak için kalite merhaleleri bu kadar değildir, çoktur. Yalnızca Lokman suresinin ikinci sayfası bu konuyu muhteşem bir tablo halinde sunar. Ayetler yalın insanı, mümin insan yapacak harika beyanlardır. Bunlar hikmet ayarında eğitim umdeleridir. Hikmete nail olan insanın şükretmesi şarttır. Şükür ile hikmet en sağlam temeldir. Hikmet şükrü gerektirir, şükür de nimeti artırır. Şükretmeyen farkına varmadan hep kaybeder.

Kıvamında nesillerin yetişmesi alanında Lokman aleyhisselam’ın eğitim tarzı, ilâhî sistemin özüdür. O nasihatine, hikmet ve şükür ilkelerini öğreterek başlar. Devamında şirkin korkunç ve çarpıcı yüzünü göstererek uyarır. Devam eder. Oğluna öğüdünü yoğunlaştırır; “Yavrucuğum sakın Allah’a şirk koşma.” Bununla genç insanın gönül dünyasında şirk batağını kurutur. Tevhid,  nesillerin kalp ayarını yapar, ufkunu aydınlatır, enerjisini artırır.

Rabbimizin beyanları bizi derinden ilgilendirir; Biz, insana, ana babasına iyilik yapması hususunda tavsiye ettik. Bu tavsiye devamında Rabbimiz; Bana şükret, Ana babana da şükret, buyurur. Rabbimiz kulunun kendine şükretmesini emreder. Kulunun dünyaya gelişine vesile kıldığı Ana ve babasına da şükretmesini, emreder. Bu şükür ibadeti, aileyi birbirine kenetleyerek perçinler. Böyle bir aile de korunmaya muhtaç olmaz. Böylesi ciddi açıklamaların peşinden Rabbimizin ilginç bir ayar yaptığına da şahid oluyoruz.

Eğer ana baban seni, hakkında bilgin olmayan bir şeyi bana ortak koşasın diye sana yüklenirlerse, onlara itâ’at etme. Bu açık ifade de olduğu gibi, Allah’ın şeri’atında ana babaya isyan etmek, ayakkabı fırlatmak, ahlâksızca saldırmak yoktur. Amma Allah’a isyan halinde de onlara itâ’at etmek de yoktur. Evet, böyle bir sistem, böylesi bir sosyal ayarı, laik sistemde ve onun hempalarında görmek mümkün değildir. Allah’a isyan halinde de onlara itâ’at etmek yoktur. Fakat onları kendi hallerine terk etmekte söz konusu değildir. Rabbimiz konu hakkında açıklama üstüne açıklama yapar; Onlarla iyi geçin, dünya hayatında onları maruf tarzı ile sahiplen. Cenabı Hak beyanları ile aile temellerini güçlendirir ve yön verir.

Bana kalben yönelen kimsenin yoluna tabi ol. Bu yönlendirmeden sonra da uyarır, insana bir başka ayar verir. Eğer bunu yapmazsanız, Sonunda dönüşünüz banadır. Bu uyarı insanın aklî ve kalbî ayarını sağlamlaştırır. İnsanın kendine gelmesini ve kendini bulmasını sağlar. En üstün değerlerle eğitimini sürdürerek kulunun derecelerini olgunlaştırır. Kuluna değer ve kalite kazandırır. Bunları Lokman Hekîm dili ile kullarına duyurur. Lokman Hekîm devamla;  “Ey oğulcağızım, yaptığın her hangi bir şey hardal tanesi ağırlığında olsa, bir kaya içinde, göklerde veya yer içinde bulunsa Allah onu açığa çıkarır. Allah Latîftir, Habîrdir.

Ey oğulcağızım, namazı kıl, ma’rufu emret, kötülükten men et. Sana isabet eden musibete karşı sabret. Gerçekten bunlar, azmedilip yapılması gerekenlerdir. Kibirlenerek insanlardan yüzünü çevirme, yeryüzünde çalımla yürüme. Şüphesiz Allah hiçbir böbürleneni ve gururlanıp övüneni sevmez. Yürürken ölçülü yürü! Konuşurken sesini alçaltarak ayarla. Unutma ki seslerin en sevilmeyeni, eşeklerin sesidir.” Buraya kadar okuduklarımız insana mükemmel kıvam veren temel değerlerdir. Bu değerler bizi ümmet yapan değerlerimizdir.

Şimdi buraya kadar her şey tamam olmasına tamamdır. Fakat bugün ki darmadağınık müslümanların bu ilâhî beyanların mücadelesini verecek kıvamda öncüleri ne haldedirler?!!!.

Netice itibarı ile “kıvamında öncüler” canlanıp toparlansalar, Allah’a güvenseler…

AİLEYİ koruma şerefini, ancak bu eğitimle kazanırlar. Esselamu aleykum İlhan ORAL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.