islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3099
EURO
34,8079
ALTIN
2.403,72
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
17°C

ALZHEİMER İLE MÜCADELEDE YENİ BİR YAKLAŞIM ÖNERİLDİ!

ALZHEİMER İLE MÜCADELEDE YENİ BİR YAKLAŞIM ÖNERİLDİ!
23 Eylül 2023 15:00
A+
A-

St. Petersburg Politeknik Üniversitesi bilim adamları tarafından Alzheimer hastalığıyla mücadele etmenin yeni bir yolu önerildi. Onlara göre, astrositlerin yani nöronlara yardım eden hücrelerin aktivitesini uyarmak için keşfettikleri mekanizma, bu hastalığın etkili tedavisinin temelini oluşturabilir. Sonuçlar Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi’nde sunulmaktadır.

Alzheimer hastalığı, WHO istatistiklerine göre demansın en yaygın şeklidir. Bu hastalık, hatırlama sürecindeki bozukluklar da dahil olmak üzere bilişsel işlevlerin kaybına yol açar, hastalığın ileri aşamalarında, kısa süreli hafızadan gelen bilgiler uzun süreli hafızada kaydedilmediği için hasta her gün yeni bir sayfayla başlar.

Alzheimer hastalığının ortaya çıkış sebebi kesin olarak henüz belirlenememiştir ancak entelektüel yeteneklerdeki bozulmanın nedeninin sinapsların yani nöronlar arasındaki temasın zarar görmesi olduğu bilinmektedir. Bugün uzmanlar, patolojik aktivitesi Alzheimer hastalığına yol açan iki molekül sınıfı beta-amiloid proteinleri ve tau proteinleri olarak tanımlıyor. Ancak bilim adamları, bunların bastırılması üzerine terapi girişimlerinin başarısız olduğunu söyledi.

St. Petersburg Politeknik Üniversitesi’nden bilim insanları, bu soruna yeni bir yaklaşım önerdi ve üzerinde test etti. Onlara göre, nöronların aktivitesini modüle eden astrositlere özel bir şekilde etki ederek, hasar görmüş sinir hücrelerinin fonksiyonlarında önemli ölçüde iyileştirmek mümkündür.

Evgeniy Gerasimov, “Etkinin hasarlı nöronlara odaklandığı mevcut yaklaşımlardan farklı olarak, optogenetik yöntemleri kullanarak, nöronların ana yardımcıları diyebileceğimiz astrositleri uyararak dolaylı olarak hareket etmeye çalıştık” dedi.

Sunulan çalışmada astrositlerin uyarılması, ışığın bu hücrelerin zarının dış tarafında bulunan hassas bir protein üzerindeki etkisi nedeniyle meydana geldi. Işık, astrositlerin, sinir iletimini ve nöronal plastisiteyi yeniden sağlamaya yardımcı olan moleküller olan gliotransmitterleri serbest bırakmasına neden oldu.

Araştırmacı, “Astrositler tarafından salınan maddelerin bir kısmı, Alzheimer hastalığının gelişimi sırasında aşırı uyarılan nöronları sakinleştirirken, diğer kısmı da bunların elektriksel aktiviteleri üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bu durum, bu hastalığın tedavisine temelde yeni bir yaklaşımdır” dedi.

Bilim adamlarına göre, laboratuvar fareleri üzerinde yapılan testler, gliotransmiterlerin tetiklenen salınımının genel etkisinin, nöronal aktivitenin pozitif düzenlenmesinde ve fonksiyonel özelliklerinin restorasyonunda ortaya çıktığını gösterdi. Gelecekte, bilim adamları astrositleri aktive etmek için hücrelerin ışık yerine özel maddelere maruz bırakılmasını içeren başka bir yöntem olan kemogenetik kullanmayı planlıyorlar. Bu durumda, optogenetikte olduğu gibi hipokampusun ayrı bölümleri değil, beynin bu kısmı tamamen dahil edilir.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://ria.ru/20230921/nauka-1897572345.html

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.