islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4432
EURO
34,7490
ALTIN
2.439,32
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

AOHR Salman el-Ouda’nın serbest bırakılması için uluslararası baskı çağrısında bulundu

AOHR Salman el-Ouda’nın serbest bırakılması için uluslararası baskı çağrısında bulundu
Mirat Haber Ajansı

Birleşik Krallık’taki Arap İnsan Hakları Örgütü (AOHR), dünya liderlerini Suudi yetkililere, tutuklu alim Salman el-Ouda’yı serbest bırakmaları için baskı yapmaya çağıran açık bir mektup yazdı. El-Ouda, Katar ablukasına karşı çıktığı için 2017 yılında hapse atılmıştı. Şeyh el-Ouda, 2017 yılının Eylül ayı ortalarında, Krallığın güvenliğine ve onun çıkarlarına karşı yabancı tarafların yararına hareket ettiğini,  beyan eden kişilere yönelik bir devlet baskısı sonucu gözaltına alınan düzinelerce muhalif, yazar ve din adamından ilkiydi. Abdullah el-Ouda’ya göre babası, Suudi liderliğindeki Katar ablukasını destekleyen 13 milyon takipçisine tweet atmayı reddettiği için tutuklandı. Bunun yerine tweet atarak uzlaşma arzusunu dile getirdi: Allah, halklarının yararı için kalpleri arasında uyum sağlasın. Bu barışçıl mesajdan, birkaç gün sonra Suudi devlet güvenlik görevlileri onu tutukladı. Guardian gazetesinde yazanoğul  Abdullah el-Ouda, Veliaht Prens Muhammed Bin Salman’ı, vicdan tutuklularını serbest bırakarak daha küçük Körfez komşusuyla uzlaşmaya olan bağlılığını göstermeye çağırdı.

Sona eren abluka tutuklulara yarar sağlamadı

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır’ın Katar’ı ablukası Haziran 2017’de uyguladı. Bu yılın başlarında Riyad, Katar da dahil olmak üzere ilgili devletlerin liderlerinin katıldığı bir zirveye ev sahipliği yaptığında bir çözüm gerçekleşti. Bunu, Suudi Arabistan’ın Körfez komşusuyla kara sınırının açılması izledi ve diğer Arap devletleriyle gerginliğin hafifletilmesine yol açtı. El-Ouda’nın oğlu, anlaşmazlığın artık sona ermesiyle Bin Salman’ı Krallığın vatandaşlarını serbest bırakmaya çağırdı.

Suudi yetkililer, bir yıl boyunca ücretsiz olarak tutulduktan sonra Şeyh Al-Ouda’ya 37 suç duyurusunda bulundu. Davası Eylül 2018’de Riyad’daki ülkenin terör mahkemesi olan İhtisas Ceza Mahkemesi’nde başladı. Devam etmekte olan davadaki suçlamaların, 2015’te Katar’ın boykot edilmesine itiraz etme ve Katar’ı birçok kez ziyaret etme gibi olağan faaliyetleri içerdiği belirtilmekte.

Alimlere Suudi zulmü

El-Ouda, Suudi Arabistan ve Müslüman dünyasının en popüler akademisyenlerinden biri. İslami söylemde reformları savundu ve özellikle Suudi Arabistan’da siyasi katılım için kampanya yürüttü. Kitapları arasında, Tomurcuklanan Bir Kalp (Otobiyografi), Devrim Üzerine Sorular ve Şiddet Üzerine Sorular bulunmakta. El-Ouda, eleştirisi nedeniyle art arda gelen Suudi hükümetleri tarafından uzun süredir zulüm görüyor. Genel Soruşturma Kuvvetleri (el-Mabahis-ül-Amme), Suudi hükümetine yönelik eleştirileri nedeniyle onu Eylül 1994’ten Temmuz 1999’a kadar tutuklu tuttu. AOHR’den gelen mektup, Suudi güvenlik sorgulayıcılarının gözaltında Al-Ouda’ya kötü muamele ettiğini, uykudan ve gerekli ilaçlardan mahrum bıraktığını belirtiyor. Ocak 2018’den itibaren aile, kötü muamele ve sağlığının kötüleştiğine dair raporlar aldı. 13 Şubat 2018’de aile, beş ay boyunca kimseyle görüşülmeden tutulduktan sonra onu ilk kez ziyaret etti. Bu uzun süreli kötü muamelenin ardından, Ocak 2018’in ortasında tehlikeli derecede yüksek tansiyon nedeniyle birkaç gün hastaneye kaldırıldı. Ayrıca mektupta, Kasım 2020’de el-Ouda’nın hapishane doktorunun ailesine görüşünün yarısını ve işitme duyusunun yarısını kaybettiğini söylediğini bildirdi. Tıbbi ihmal nedeniyle durumu kötüleşiyor. AOHR, hükümetleri ve STK’ları, el-Ouda’nın serbest bırakılmasını sağlamak ve uygun tıbbi bakıma erişmesini sağlamak için Riyad’a baskı yapmaya çağırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.