islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3693
EURO
35,0908
ALTIN
2.324,13
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Arakan Müslümanı Karşıtı Burma Seçim Uygulaması

Arakan Müslümanı Karşıtı Burma Seçim Uygulaması

Mirat Haber Ajansı

Myanmar’ın (Burma’nın) 8 Kasım seçimleri öncesi insan hakları ihlalleri sona ermiyor. Seçim için uluslararası kuruluşların yardımıyla üretilen bir akıllı telefon uygulaması da eleştirilerin ve kınamaların ardından kaldırıldı. Rohingyaların aşağılayıcı olarak gördüğü, Rohingya (Arakan) Müslümanları için bir etiket kullanmasıyla ilgili eleştirilerden kaynaklanıyor olabilir. Salı günü başlatılan ve seçmen farkındalığını artırmayı amaçlayan “mVoter2020” uygulaması, Rohingya etnik grubuna ait en az iki bölgeyi “Bengal” olarak etiketledi. Myanmar’da bu, Bangladeş’ten göçmen olduklarını ima eden ve birçok Rohingya tarafından reddedilen bir terim. Uygulama, Cuma gününden beri mobil ve bir web sürümü için indirilemiyordu. Uygulama, Myanmar’ın Birlik Seçim Komisyonu UEC tarafından, Uluslararası Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü’nün IDEA tarafından Myanmar’da uygulanan ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir proje olan STEP Democracy ve ABD merkezli Asia Foundation’ın desteğiyle geliştirildi.

Uygulamanın geliştirilmesine yardımcı olan IDEA ülke direktörü Marcus Brand, tartışmalar devam ederken kaldırıldığını anladığını ancak daha fazla ayrıntıya sahip olmadığını söyledi. Brand, adayların etnik kökenini belirlemek için kullanılan tartışmalı kelimelerin baştan kaldırılmasını tavsiye ettiklerini söyledi. Brand ayrıca, International IDEA’nın rolünün aday kayıt formlarını dijitalleştirmek olduğunu ve içerik üzerinde hiçbir kontrollerinin olmadığını söyledi. Bununla birlikte, UEC, başvuru sahiplerinin kendilerini ırklarına ve dinlerine göre sınıflandıran vatandaşlık belgelerini sunmalarını gerektiriyor. İnsan hakları örgütü Justice for Myanmar Çarşamba günü yaptığı açıklamada, uygulamanın “seçim sırasında etnik ve dini milliyetçiliği alevlendirme” riskini taşıdığını söyledi. Rohingya adaylarından Aye Win, medyaya Cuma günü UEC tarafından diskalifiye edildiğine dair bilgilendirildiğini söyledi, ancak bunun uygulamayla ilgili olup olmadığı net değildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.