islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5525
EURO
35,0287
ALTIN
2.429,51
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Hintli Müslüman komedyen yapmadığı esprilerden hapse atıldı, kefaletle serbest

Hintli Müslüman komedyen yapmadığı esprilerden hapse atıldı, kefaletle serbest
Mirat Haber Ajansı

Hindistan Yargıtay’ı, söylemediği ama “söyleyebileceği” şakalar yüzünden bir aydan fazla hapis yatan Müslüman komedyenine geçici kefalet verdi. 30 yaşındaki Munawar Faruqui (Münevver Faruki) 1 Ocak’ta Başbakan Narendra Modi’nin iktidardaki Hindu şovenist Bharatiya Janata Partisinden (BJP) bir politikacının oğlunun şikayeti üzerine tutuklandı. Şikayetçi, Faruqui’nin Indore kentindeki bir kafede düzenlenen gösteri sırasında Hindu ilahları ve güçlü içişleri bakanı Amit Shah hakkında sakıncalı açıklamalar yaptığını iddia etti. Stand-up gösterisi, son yıllarda Hindistan’da oldukça popüler hale geldi, ancak bazı komedyenler, Modi’nin Hindu milliyetçi partisi ve politikalarıyla alay ettikleri iddialarıyla hedef alındı.

Hindistan’da sanata sansür

Faruqui, Hindu kanunsuzları tarafından tehdit edildi ve Hind Rakshak Sangathan adlı az bilinen bir Hindu grubunun üyeleri, Hindu ilahlarına hakaret ettiğini iddia ettikten sonra performansını kestiler. Ancak daha sonra Faruqui, diğer dört sanatçı birlikte polise teslim edildi. Sanıklardan biri olarak bahsedilmeyen Faruqui’nin arkadaşı Sadakat Khan da ertesi gün komedi etkinliğinin organizatörü olduğu suçlamasıyla tutuklandı. Faruqui savunmasında, polisin kendisini tutuklamadan önce soruşturma yürütülmediğini veya herhangi bir kanıt sunmadığını belirtti. Indore polisi başlangıçta komedi etkinliğinde Hindu tanrılarına karşı “sakıncalı yorumlar” yapıldığını iddia etti. Daha sonra, şehrin polis şefi Vijay Khatri, Hint haber sitesine Faruqui’nin bahsedilen şakaları bir performans sırasında yapmadığını, ancak gösterisinde kullanacağını açıkladı. Dün, Yüksek Mahkeme heyeti, Faruqui aleyhindeki iddiaların belirsiz olduğunu açıkladı ve ona geçici kefalet verdi.

İfade özgürlüğüne engel koymaya devam

Komedyenlerin politik gruplardan gelen tehditler nedeniyle gösterileri iptal etmesi veya saklanmak zorunda hissetmeleri alışılmadık bir durum değil. Mumbai’li bir kadın stand-up komedyeni olan Agrima Joshua, geçen yıl Temmuz ayında tecavüz ve şiddet tehditleriyle karşı karşıya kaldı. Geçen ay, Amazon’un yayın platformundaki bir şovun yapımcıları, dini duyguları rahatsız etmekle suçlandı. BJP’nin yeniden seçilmesinden bu yana geçen birkaç yıl içinde, birkaç Hintli komedyen, dini veya diğer duyguları zedelediği iddiasıyla polis davaları veya çete tehditleriyle karşı karşıya kaldı. İnsan hakları analistleri, bu modelin ülkede ifade özgürlüğünün azaldığını gösterdiğini söylüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.