islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5216
EURO
34,9599
ALTIN
2.438,77
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

ASTROFİZİKÇİ DR. UMUT YILDIZ’A HOŞGELDİN

ASTROFİZİKÇİ DR. UMUT YILDIZ’A HOŞGELDİN
23 Ocak 2024 14:01
A+
A-

Allah’ın Kitabı Kur’ân’ı incelediğiniz zaman Kıyamet Günü’ne kadar devam edecek Muhammedi çağların uzay çağları olacağını anlıyorsunuz.

KUR’ÂN’DA GÖKLER

Kur’ân’da en çok kullanılan kavramlardan biri de es-SEMA/GÖK ve es-SEMAVAT/GÖKLER olduğu görülecektir.

Bu kavramların tekil ve çoğul olarak kullanılmasının ana amacı Allah’ın bilgisi ve kudretinin sınırsızlığına vurgu yapmaktır. (Örnek olarak bak. Al-i İmran 3/190)

Bu ana amaç yanısıra gaye, uzayın araştırılması, insanlara yarar sağlamaları için yaratılıp boyun eğdirilen   güneşin, ayın ve yıldızların incelenmesidir. Onlardan daha fazla fayda sağlanmasıdır. Çünkü bizim için yaratılan  rızıkların bir kısmı da göklerdedir.(Örnek olarak bak. Yunus 10/31; Zariyat 51/22)

Bu girişi Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız’a hoş geldin demek için yaptık.

Umut Yıldız’ı yakından tanımıyoruz. Ama bizim için önemli olan bilimsel  birikimli bir ilim adamımızın derin bir basiret gösterecek çalışma yapmak üzere Ülkemize dönüş yapmasıdır.

HER ALİME SAYGI DUYARIZ

Biz Allah’a iman temelinde bilimsel çalışmalar yapan alimlere/bilginlere de derin saygı duyarız. Bu saygı İslami inancımızın gereğidir.

Şimdi sözü uzatmayalım, uzun zamandır NASA‘da çalışmalarını sürdüren ve Ülkemizde uzay alanındaki çalışmalara katkı sağlamasını beklediğimiz Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız’ bırakalım.

Bizim gibi ama bizden önce Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da  “Hoş geldiniz” dediği  Dr. Umut Yıldız’ın açıklamaları şöyle:

{ “Ülkemde uzay ve bilim konularında yapacak çok fazla iş var”

Bir gün NASA’dan ayrılma tweet’i atacağımı düşünmezdim, işte o gün bugünmüş..

Kendimi neredeyse doğma büyüme uzay sevdalısı bir insan olarak görürüm ve aklım fikrim hep bir karış uzayda olmuştur. Yıllarca uzay için bir şeyler yapmaya çalıştım, birçok projede yer aldım. Bunun da son 10 yılı NASA/JPL’de hem astrofizikçi hem derin uzay iletişimi alanlarında geçti. Bana çok katkıları olan müthiş insanlarla tanıştım, kendimi ve çevremi geliştirme fırsatı buldum.

Artık bu deneyimlerimi Türkiye’de değerlendirmek ve Türkiye’nin uzay atılımını hep beraberce yaşamak için NASA’dan ayrılıyorum. Üniversite bittikten sonra ayrıldığım ülkeme 21 yıl sonra dönmek büyük karar gibi görünse de ben aslında hiç ayrılmamıştım. Ülkemde uzay bilincini daha da artırmak için ya sürekli git-gel yaparak veya online yüzlerce e-/konferanslar vererek yüzbinlerce öğrenci ile birebir yazışma konuşma fırsatı buldum. Küçük de olsa katkım olan binlerce öğrenci motive olup bilimsel veya teknik alanlara yöneldiler. Daha da fazlasını yapmak istiyorum.

Ülkemde uzay ve bilim konularında yapacak çok fazla iş var. Hep beraberce yapmak ümidiyle, yepyeni başlangıçlara…”}

Yazımızı Uzaya İşaret eden Ku’ân ile bağlayalım:

Elbette göklerin ve yerin yaratılması, insanların yaratılmasından daha büyük bir yaratma olayıdır.  Ancak insanların çoğu bu gerçeği  bilmezler.” (Mümin 40/57)

MİRATHABER.COM – YOUTUBE