islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5286
EURO
34,9017
ALTIN
2.439,53
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Avrupa Birliği’nde Yolsuzluk Skandalı

Avrupa Birliği’nde Yolsuzluk Skandalı
13 Aralık 2022 09:50
A+
A-

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Katar’ın nüfuz kazanmak için AB yetkililerine rüşvet verdiği iddialarının “son derece endişe verici” olduğunu söyledi.

Von der Leyen, suçlamaların “çok ciddi” olduğunu söyledi ve yeni bir AB etik organı kurulması çağrısında bulundu.

Belçika polisi, aralarında Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili’nin de bulunduğu dört kişiyi tutukladı.

Bu dörtlü yolsuzluk ve kara para aklamayla suçlanıyor. Katar suçu reddetti.

BBC’nin Brüksel muhabiri Jessica Parker, Belçikalı yetkililer tarafından son birkaç gün içinde açıklanan ayrıntıların birçok kişinin ağzını açık bıraktığını söylüyor.

Muhabirimize açıklama yapan milletvekilleri, suçlamaların hem ölçeği hem de barizliği karşısında şok olduklarını söylüyorlar.

Belçika polisi Cuma günü Brüksel’de 16 aramada yaklaşık 600.000 € değerinde nakit ele geçirdi. Aramada çok sayıda bilgisayar ve cep telefonu da bulundu.

Hiçbir şüphelinin adı kamuoyuna açıklanmadı, ancak Kaili’nin suçlananlar arasında olduğu anlaşıldı.

Sekiz yıldır Avrupa Parlamentosu üyesi olan Kaili, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola tarafından başkan yardımcılığı görevinden uzaklaştırıldı.

Ayrıca parlamentodaki Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyeliğinden uzaklaştırıldı ve Yunanistan’ın merkez solundaki PASOK partisinden ihraç edildi.

Yunanistan’daki savcıların Kaili’nin tüm mal varlığını dondurduğu bildirildi.

Gözlemciler ve muhalefetteki milletvekilleri, rüşvet soruşturmasının Avrupa Parlamentosu tarihindeki en büyük yolsuzluk skandallarından biri olabileceğini söyledi.

Von der Leyen, Avrupa kurumlarına duyulan güvenin en yüksek etik standartları gerektirdiğini söyledi.

‘’Avrupa Parlamentosu başkan yardımcısına yönelik iddialar son derece endişe verici, çok ciddi”

“Bu, insanların kurumlarımıza duyduğu güven meselesidir ve kurumlarımıza duyulan bu güvenin daha yüksek standartlara ihtiyacı vardır.”

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, iddiaların su yüzüne çıkmasının ardından AB ile alay etti.

Eski ABD başkanları Ronald Reagan ve George HW Bush’un genellikle caps olarak kullanılan bir fotoğrafını tweetleyerek, Avrupa Komisyonu’nun Macaristan’a tahsis edilen milyarlarca avroluk fonu dondurma tavsiyesine atıfta bulundu.

 

Savcılar, bir Körfez devletinin özellikle başkan yardımcılarını hedef alarak birkaç aydır parlamentonun ekonomik ve siyasi kararlarını etkilediğinden şüphelendiklerini söylediler.

Yerel medya bu devletin Katar olduğu iddiasını öne sürdü. Katar hükümeti herhangi bir suistimal iddiasının “ciddi şekilde yanlış bilgilendirildiğini” söyledi.

Bayan Kaili’nin başkan yardımcısı olarak sorumluluk bölgesi Orta Doğu’yu içeriyor. Geçmişte Katar’ın savunuculuğunu yapmıştı.

Avrupa Parlamentosu, AB’nin doğrudan seçilmiş tek kurumudur. AB’yi oluşturan 27 ülkedeki seçmenler tarafından seçilen yaklaşık 705 milletvekili, önerilen mevzuatı incelemek ve Avrupa yasalarına göre oy kullanmak için bir araya geliyor.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.