islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5909
EURO
34,8629
ALTIN
2.504,91
BIST
9.682,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Bahreyn Katar’ın hava sahası ihlal iddiasını reddetti

Bahreyn Katar’ın hava sahası ihlal iddiasını reddetti
Mirat Haber Ajansı

Bahreyn Perşembe günü Katar’ın BM Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektubu reddetti. Katar, hava sahasının dört Bahreyn savaş uçağı tarafından ihlal edildiğini iddia etti. Bahreyn Krallığı Dışişleri Bakanlığı, Katarlı yetkililerin iddialarının sorumsuz ve temelsiz olduğunu teyit ediyor. Bakanlık, 09 Aralık 2020 tarihinde, Bahreyn’e ait iki F-16 uçağının, ABD’den iki tane daha Suudi Arabistan hava sahasında belirlenen askeri tatbikat alanında, askeri tatbikatta olduğunu söyledi. Tatbikatlar bittikten sonra uçakların Suudi Arabistan hava sahasını geçerek Isa Hava Üssü’ne iniş yaparak Bahreyn’e döndüklerini söyledi.

Bakanlık, bunun askeri tatbikat alanından Bahreyn Krallığı hava sahasına giden olağan çıkış yolu olduğunu bildirdi. Kraliyet Bahreyn Hava Kuvvetleri savaşçıları her zaman profesyonel bir şekilde sortilerini gerçekleştirdiklerini, dönüş yolunda uçağın Katar hava sahasını kullanmadıklarını iddia ediyorlar. Katarlı yetkililer Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına henüz yanıt vermedi.

Katar, BM organına mektubunda, bu olayların tekrarlanmasının, Bahreyn’in uluslararası yükümlülüklere tahammül edilemeyecek şekilde ihmal ettiğini gösterdiğini iletti. Doha, Bahreyn yetkililerini bu kışkırtıcı ve sorumsuz eylemleri tekrarlamaktan kaçınmaya ve BM Şartına, uluslararası hukuka, uluslararası anlaşmalara ve Uluslararası Adalet Divanı kararlarına uymaya çağırdı. Aynı mektuba göre Katar, BM’yi uluslararası ve bölgesel barış, güvenlik ve istikrarı korumak için bu ihlallere son vermek için gerekli prosedürleri almaya da çağırdı. 5 Haziran 2017’den beri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır, Katar’a kara, hava ve deniz ablukası uyguluyor. Katar’ın terörü ve İran ile ilişkileri desteklediğini iddia ediyorlar. Doha, bu suçlamaları yalnızca ülkenin egemenliğine ve uluslararası politikalar konusunda bağımsız karar alma mekanizmasına zarar verme girişimi olarak kabul ederek reddediyor.

Katar Devleti, Arap yarımadasının doğusunda Basra Körfezinde yer almaktadır. Ülke nüfusu 2,15 milyon olup Müslüman bir ülkedir. Ülke nüfusunun %88 yabancılar oluşturmaktadır. Kişi başına düşen milli gelir 138,910 dolardır. Eski İngiltere sömürgesi olan ülke, 1971 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. İngilizceyi ikinci ana dil olarak kabul eden Katar üniter anayasal mutlak monarşi olarak yönetilmektedir.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Mirat Haberin bu konuda dün çıkan haber yazısı, buraya tıklayın:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.