islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3228
EURO
35,0703
ALTIN
2.306,75
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Bengal Başbakanı BJP saldırısında ağır yaralı

Bengal Başbakanı BJP saldırısında ağır yaralı

Partisi, Didi (Yenge) lakaplı  kadın liderin yaralanmasının iktidardaki BJP yönetimin ‘kirli bir oyunu olduğunu’ vurgulandı.

Mirat Haber Ajansı

Dev ülke Hindistan’ın Kalküta merkezli eyaleti Batı Bengal’de Perşembe günü Seçim Komisyonu’na sunulan ön polis bulgularına göre, önceki gün günü Batı Bengal Başbakanı Mamata Banerjee’nin yaralanmasıyla sonuçlanan Nandigram’daki saldırı bir kazaydı. Rapor, yerel Trinamool Kongre Partisi üyeleri de dahil olmak üzere yerel polis ve görgü tanıklarının video görüntüleri ve anlatımları aracılığıyla sonuca vardığını iddia ediyor. Başbakanın arabası kalabalık bir çarşı bölgesinde manevra yaparken küçük bir demir direğe çarptığında yaralandığını vurguluyorlar. Z+ güvenlik korumasına (en yüksek seviye) sahip olan Banerjee, arabasının kapısı açık olan insanlara el sallıyordu. Rapor, dar sokaktaki direğe çarptıktan sonra arabanın kapısı çarparak kapanırken ayaklarını incittiğini belirtiyor. Banerjee, Çarşamba akşamı, kendisini iten ve arabasının kapısına çarparak yaralanmasına neden olan dört beş adam tarafından saldırıya uğradığını iddia etmişti. BJP, olayı “tiyatro” olarak niteledi.

Nandigram olayı, Eyalet Seçim Komisyonu’nun bir kararından  saatler sonra meydana geldi. Trinamool Kongres partisi, Nandigram olaylar dizisini iyi düşünülmüş bir planın bir parça olarak tanımladı. Rajya Sabha ili milletvekili Derek O’Brien liderliğindeki bir Trinamool Kongresi heyeti, olayı Banerjee’yi öldürmek için “köklü bir komplo” olarak nitelendirerek Seçim Komisyonuna şikayette bulundu. Trinamool Kongresi, “bunun bir komplo ve Banerjee’yi incitmek için kasıtlı bir çaba olduğu” konusunda ısrar etti.

“Seyahat ettiği arabada bir çizik olmadı. Araba bir direğe çarptıysa, bazı çizikler olmalıydı. Arabada iz yok. Liderimiz Mamata Banerjee’yi incitmek için kasıtlı bir çaba oldu. Suçlular ona çarptığında insanları selamlıyordu. Polis ön raporları bir şeyler söylemiş olabilir, bırakın nihai rapor gelsin. Parti milletvekili Sougata Roy, konuyla ilgili ayrıntılı bir soruşturma istedi.

Batı Bengal’da eyaletin başbakanı Mamata Banarji liderliğindeki Trinamool Kongres ile Hindistanîn merkez yönetimindeki Bharatiya Janata Partisi arasında ateşli bir seçima kavgası görülmekte. Didi (yenge) olarak halkın arasında güçlü lideri Mamata Banerjinin tek kişlik çabaya karşı merkez yönetimindeki birçok başkanlar seçim kazanmak için sahada aktif çalışıyor. Seçim komisyonun sekiz aşamalı seçim tarihilerin belirlenmesi BJP’nın oyun olarak görülüyör. 234 sandelyeli Tamil Nadu, 140 sandalyeli Kerala ve 30 sandalyeli Puducherry’de seçim tek günde yapılırken 294 sandalyeli Batı Bengal’da sekiz aşamali seçim tarihleri analistlerce şüpheli bulunmuştu.

Batı Bengal eskiden bugünkü Bangladeş’le beraber dünyanın en zengin ülkesiydi. Burayı altkıtanın yönetim merkezi yapan İngiliz sömürge imparatorluğu ardından bu tersine döndü. Eyalette 90 milyon 40 milyonu Müslüman, diğerleri Hindu ve Budist. Eyalette dünyada çeyrek milyar konuşanı olan Bengali dili hakim. Yenge lakaplı başbakan Hindistan Komgre partisinden ayrılıp kendi partisini kurdu ve eyaletteki kuvvetli Komünist Parti karşısındaki oyları BJP’den mücadeleyle alıyor. BJP eyaleti kontrolü altına almak istiyor. BJP aşırı Müslüman düşmanlığıyla biliniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.