islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5492
EURO
34,8712
ALTIN
2.429,70
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

ASKERİ YÖNETİM PROTESTOLARINDA ÖLÜMLER

ASKERİ YÖNETİM PROTESTOLARINDA ÖLÜMLER
1 Temmuz 2022 14:25
A+
A-

Elde edilen son raporlara göre Sudan’da askeri yönetime karşı gösteri yapmak için büyük kalabalıklar sokaklara döküldüğünde en az dokuz kişinin öldüğü bildirildi.

Sudan güvenlik güçleri, ülkenin farklı noktalarında dışarı çıkan göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Ancak yine de bazı bölgelerde gösteriler geceleri de devam etti.

Sudan Doktorlar Merkez Komitesi, kurbanların çoğunun vurularak öldürüldüğünü ve Hartum ve diğer şehirlerde demokrasi yanlısı gösteriler sırasında yüzlerce kişinin yaralandığını kaydetti.

Görgü tanıklarının belirttiğine göre başkent Hartum’un merkezinde güvenlik güçleri, göstericilerin cumhurbaşkanlığı sarayına yürümesini engellemek için tazyikli su ve göz yaşartıcı bomba kullandı.

Göstericiler, önceki gösterilerde hayatını kaybeden şehitler için ceza verilmesi çağrısında bulunan pankartlar taşırken, diğer göstericiler ordunun kışlaya dönmesini isteyen sloganlar attı.

Perşembe sabahı ise Sudan’ın başkenti Hartum’da, gösteriler başlamadan önce internet sağlanmasında bir kesinti meydana geldi. Aylar sonra ilk kez gösteriler yapılmadan önce internet hizmetleri kesildi.

Protestolar, Ömer El Beşir rejimini deviren ve sivillerden ve askeri personelden oluşan bir geçiş hükümeti aracılığıyla bir güç paylaşımı düzenlemesine yol açan 2019 protestolarındaki kitlesel mitinglerin üç yıllık yıldönümüne denk geldi.

Ancak geçen Ekim ayında ordu şefi Abdul Fettah el-Burhan liderliğindeki bir darbe ordunun iktidarı ele geçirmesi için bu geçici hükümeti devirdi.

El-Burhan’ın darbesi, mevcut orduyu, siyaseti terk etmeye çağıran ve sekiz aydan fazla süren büyük mitinglere yol açtı.

Darbe ayrıca yabancı hükümetlerin Sudan’a yaptıkları yardımların azaltılmasına sebebiyet vererek, ülkenin yaşamakta olduğu kronik ekonomik krizi daha da derinleştirdi.

Ordunun iktidarı ele geçirmesinden bu yana ülke, neredeyse haftalık olarak gerçekleştirilen protesto hareketlerini engellemek amacıyla internet hizmetlerinde birçok kesintiye tanık oldu.

Güvenlik güçleri, darbenin ardından uygulanan olağanüstü halin kaldırılmasına ilişkin son duyuruya rağmen Perşembe günü Hartum’daki varlığını artırdı.

Güvenlik güçleri, büyük gösterilerin olduğu günlerde protestocuların hareketini engellemek için atılan bir başka adımla Nil üzerindeki Hartum, Omdurman ve Bahri arasındaki köprüleri kapattı.

Çarşamba günü kuzey Hartum’daki mitingler sırasında bir protestocu öldürüldü. Sudan Doktorları Merkez Komitesi, protestocunun “göğsünden vurularak” öldüğünü söyledi.

Aktivistler, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla, iktidarın sivillere geri verilmesini talep etmek için “مليونية زلزال 30 يونيو” hashtag’ini başlattı.

Özgürlük ve Değişim Güçleri Perşembe günkü gösterilere “aktif katılım” çağrısında bulunarak, bunun “darbeyi indirmenin ve herhangi bir hayali alternatifi ortadan kaldırmanın yolu” olduğunu söyledi.

BM Özel Elçisi Volker Perthes, güvenlik güçlerini temkinli davranmaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler ise Sudan’da 40 milyona yaklaşan ülke nüfusunun üçte birini hayati tehlike arz eden bir gıda kıtlığına itmekle tehdit eden ekonomik ve siyasi krizin sonuçları konusunda uyarıyor.

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.