islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5433
EURO
34,9184
ALTIN
2.430,06
BIST
9.709,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

BİR KADEH İÇMENİN FAYDALI OLDUĞU YANILGISI

BİR KADEH İÇMENİN FAYDALI OLDUĞU YANILGISI
27 Ağustos 2018 10:17
A+
A-

Merhum Dr. Haluk Nurbaki ve Osman Müftüoğlu

Çok uzun yıllar önceydi. Merhum Dr Haluk Nurbaki’nin Sonsuz Nur veya bir başka kitabını okumuştum. Bir doktor olarak insan vücudunun hiçbir şartta bir damla alkollü içkiye bile ihtiyaç duymayacağını, az miktarda içilmiş olsa da fayda değil zarar görüleceğini yazıyordu. Bilim adına yapılmış bu tesbiti not aldım, tebliğ gayeli  yazılarım ve konuşmalarımda kullandım.

Mümin olduğuna inandığım ve saygı duyduğum Hürriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu hocanın -alkollü içkilere karşı olmasına rağmen- mahalle baskısıyla “Diyet yaparken alkol kullanmamanız gerekiyor. Çok sıkışırsanız –sosyal sebepler, keyif zamanları, ödüllendirmeler- bir bardak şarapla yetinmeye bakın!” diyebildiği olumsuz bir ortamda yaşıyoruz.

Osman Müftüoğlu Hocamızın şarap tavsiyesi

Bardağından Değil Damlasından da Sakınırız

Aziz Peygamberimiz” Çoğu sarhoşluk verici olan alkollü içkilerin azı da haramdır”buyurarak yasak getirdiği için biz müminler alkollü içkilerin değil bir bardağından bir damlasından bile kaçınırız ve sakınılmasını öğütleriz.

Allah’ın yarattığı fıtrî/yaratılış özelliklerini yitirmemiş bilim adamları bilimsel verileri dile getirdikçe İslâm’ın yüceliği daha bir ortaya çıkmaktadır. Alkollü içkilerin az miktarlarının –faydalı olmak bir tarafa- zararlı olduğuna ilişkin veriler de açıklanan bilimsel gerçeklerdendir.

Bizde ki bazı kesimler İslâmî çizgide biz söylediğimizde değil gayr-ı müslim/materyalist/deist alimler söylediğinde daha bir ciddiye aldıkları için aşağıdaki yazıyı Odatv den alıntıladık. Hayra vesile olur inşallah.

 

“Alkolün etkileriyle ilgili yayımlanan yeni bir araştırma, alkol tüketimini sağlıklı kılan belirli bir miktarın olmadığını ortaya koydu.

Saygın tıp dergisi Lancet’de yayımlanan araştırmada, her yıl dünya çapında alkol kaynaklı 2,8 milyon ölümün gerçekleştirildiği aktarıldı.

Alkolü tamamen bırakmanın en sağlıklı çözüm olduğu aktarılan araştırmada, her yıl erkeklerin yüzde 7’sinde, kadınların ise yüzde 2’sinde alkol ile ilişkili ölümlerin görüldüğü ifade edildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre 15-49 yaş arasındaki kişilerde ölüm ve sakatlıkların temel sebeplerinden birinin alkol içmek olduğu belirtildi.

Önceki kimi araştırmalarda belirli bir miktar alkol tüketmenin sağlığa iyi gelen taraflarının olduğunun aktarılmasına rağmen, yeni araştırma alkolün zararlarının bu yararları bertaraf ettiğini söylüyor.

1990-2016 yılları arasında gerçekleştirilen ve yüzlerce diğer araştırmadan yararlanan yayında, günde bir kadeh içki içmenin kanser, diyabet ve tüberküloz riskini yüzde 0,5 artırdığı, günde iki kadehin bu riski yüzde 2′ ye, beş kadehin ise yüzde 5’e çıkardığı belirtildi.

Araştırmanın yazarlarından Dr, Emmanuela Gakidou, “Günde bir iki kadeh içki içmenin sizin için iyi olduğu kanısı sadece bir efsane, bu çalışma bu efsaneyi tuzla buz ediyor.” diyor.

Araştırmanın bir diğer yazarı King’s College London’dan Robyn Burton ise ‘alkolün dünya çapında kocaman bir sorun’olduğunun ortaya konduğunu ifade ediyor.”

Amacımız Rabbimizin Buyruğunu Tebliğdir

Maksadımız Rabbimizin dünya ve âhiret mutluluğumuzu sağlayıcı buyruklarını tebliğ etmek olduğundan sözü Rabbimizin bizi aklımıza mukayyet kılacak Kur’ânî buyruğuna bırakalım:

Ey iman edenler! Sarhoşluk veren her şey, şans oyunları, putperestçe uygulamaların tümü ve şans talih okları çekmek, her türlü tahmine dayanan şans oyunu oynamak ve bunlara göre hareket etmek, şeytan işi ve iğrenç kötülüklerden başka bir şey değillerdir. O halde onlardan kaçının ki, mutluluğa eresiniz.

Şeytan, sarhoşluk verici içkiler ve şans/talih oyunları ile aranıza sadece düşmanlık ve nefret sokmaya ve sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymaya çalışır. O halde artık tüm bu kötülüklere ne zaman son vereceksiniz değil mi?

Öyleyse, Allah’a ve elçisine itaat edin, kötülüklere karşı her zaman sakınarak hazırlıklı olun. Eğer yüz çevirirseniz, bilin ki bizim elçimizin görevi kendisine emanet edilen mesajı apaçık tebliğden ibarettir.(Maide 5/90-92)

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.