islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5467
EURO
34,9817
ALTIN
2.420,36
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Cibuti açıklarında tekne alabora: 42 göçmen ölümü

Cibuti’de meydana gelen göçmen teknesinin alabora olması ile 42 göçmen hayatını kaybetti.

Cibuti açıklarında tekne alabora: 42 göçmen ölümü

Cibuti’de meydana gelen göçmen teknesinin alabora olması ile 42 göçmen hayatını kaybetti.

Mirat Haber Ajansı

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), teknelerinin Cibuti açıklarında alabora olmasının ardından 42 göçmenin boğulduğunu açıkladı. Bu olay, bir aydan az bir sürede meydana gelen ikinci kaza. Hayatta kalanlar, teknenin yaklaşık 60 yolcuyla Yemen’den ayrıldıktan sonra sabah 4:00 sularında dalgalı denizlerde alabora olduğunu bildirdi. IOM’un Doğu Afrika ve Afrika Boynuzu bölge müdürü Muhammed Abdiker Twitter’da yaptığı açıklamada, göçmenlerin insan kaçakçıları tarafından taşındığını belirtti. Göçmenlerin kırılganlıklarını istismar eden insan tacirleri ve kaçakçıları tutuklamanın ve yargılamanın öncelik haline gelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bulunan cesetler arasında çok sayıda çocuk bulunduğunu belirten vitnesses, hayatta kalanların IOM ve yerel makamlardan tedavi gördüklerini de sözlerine ekledi. Tekne, Körfez’e ulaşmaya çalışan bölgedeki binlerce Afrikalı göçmen için önemli bir geçiş noktası olan Cibuti liman kenti Obock’un kuzeyindeki denizlerde alabora oldu. Olay, 4 Mart’ta, Aden Körfezi boyunca Cibuti ile Yemen arasında bir yolculuk sırasında kaçakçıların düzinelerce göçmeni denize atmasının ardından 20 kişinin boğulduğu benzer bir kazayı izliyor. Cibuti’den ayrılırken o gemide en az 200 göçmen paketlendi. Ancak yolculuğun yaklaşık 30 dakikasında kaçakçılar gemideki ağırlık konusunda panikledi ve karaya dönmeden önce 80 kişiyi denize attı. Ekim ayında benzer iki olay en az 50 göçmenin hayatına mal oldu.

Her yıl binlerce göçmen, iş aramak için karadan Körfez ülkelerine gitmek amacıyla Afrika Boynuzu’ndan savaşın parçaladığı Yemen’e tehlikeli tekne yolculukları yapıyor. Yemen’de binlerce göçmenin mahsur kaldığına inanılıyor. Yıllarca süren bir çatışmanın, BM’nin dünyanın en kötü insani krizi olarak adlandırdığı olayda on binlerce kişinin hayatına mal olduğu ve milyonları yerinden ettiği bir yer. Cibuti’yi Yemen’den ayıran boğaz, göçmen ve mültecilerin her iki yönden geçişini görmesi bakımından alışılmadık bir durum. Savaştan kaçmak için Afrika’ya kaçan Yemenli botlar da var, diğerleri daha iyi fırsatlar arayışıyla Afrikalı göçmenleri Arap Yarımadası’na taşıyan ters yöne gidiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.