islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3583
EURO
34,9921
ALTIN
2.326,20
BIST
9.112,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Çin Hindistan sınırlarında köyler kuruyor

Çin Hindistan sınırlarında köyler kuruyor

Mirat Haber Ajansı

Dünya nüfusunun üçte birini oluşturan iki dev Asya ülkesi arasındaki gerilim devam ediyor. Çin’in, Hindistan ve Butan ile tartışmalı sınırlarında, özellikle de Arunaçal Pradeş’te, şimdiye kadar ıssız bölgelerde köyler kurduğuna dair uydu görüntüleri ortaya çıktı ve uzmanlar, hareketin Pekin’in toprak iddialarını desteklemeyi amaçlayabileceğini söyledi. Özel bir ABD şirketi olan Planet Labs’tan alınan uydu görüntüleri, NDTV tarafından Bum La’ya yaklaşık beş kilometre mesafedeki bir alanda en az üç köyün ortaya çıktığını göstermek için alındı. Görüntüler, Çin tarafındaki bu köylerin inşasını gösteriyor. LAC, LAC’ın Ladakh bölümünde binlerce Hintli ve Çin askeri karşı karşıya geldiği sırada devam etti. Bu yıl 17 Şubat tarihli bir görüntü, bölgede yaklaşık 20 yapı bulunan yalnızca bir köyü gösteriyordu. 28 Kasım tarihli ikinci bir görüntüyse, aynı bölgede birbirinden yaklaşık bir kilometre uzaklıkta yer alan ve yeni yollarla birbirine bağlanan 50 yapıya sahip üç yeni köyü gösteriyor.

Ağustos ayında Çin devlet medyası, hükümetin Arunaçal Pradeş sınırına yakın köylerinde altyapıyı nasıl iyileştirdiğini bildirmişti. Devlete ait Global Times gazetesi, Tibet Özerk Bölgesi’nin Yadong ilçesindeki yetkililerin, 124 kişilik 27 hanenin “Eylül ayında Yadong ilçesinden Pangda köyüne gönüllü olarak taşındığını” söylediklerini belirtti. Uzmanlar, yeni köylerin açıkça “Çin varlığını zorlama ve ihtilaflı bölgelerdeki iddiaları güçlendirme” stratejisinin bir parçası olduğunu bildiriyorlar. İki dev Asya ülkesi arasında yazın gelişen kanlı çatışmanın ardından bu gelişmeler Narendra Modi BJP hükümetinin iç cephedeki sorularına ek olarak bir dış krizin altını çizmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.