islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3192
EURO
35,0609
ALTIN
2.309,09
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Çin’de İslam – 8

Çin’de İslam – 8
10 Ekim 2022 10:37
A+
A-

Qing hanedanlığının kalan yıllarında, kitlesel şiddete maruz kalan bölgelerdeki Müslümanlar topluluklarını yeniden inşa etmeye, diğer bölgelerdeki Müslümanlar ise devletle çatışmalardan kaçınmaya çalıştı. 1930’larda ve 1940’larda Komünist Parti’nin yükselişine dek Müslümanlar bir kez daha siyasi meselelerde ön plana çıkarılmadı. Çan Kay-Şek’in önderliğindeki Japonlara ve Milliyetçilere (Guomindang) karşı devam eden mücadelelerinde mümkün olduğunca geniş bir destek tabanı elde etme çabasıyla Komünistler, Müslümanların desteği karşılığında Müslümanlara görece bağımsızlık ve din özgürlüğü sözü vermişlerdi. Bu vaatlere Çin Halk Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında saygı gösterildiği halde, sonraki siyasi kampanyalar esnasında, özellikle Kültür Devrimi (1966-1976) ile doruğa ulaşan bir şekilde Çin Müslümanları dinlerinin yasaklandığını, dini liderlerinin zulme uğradığını, hapsedildiğini ve hatta öldürüldüğünü gördüler. Bu dönemde her türlü ibadet ve din eğitimi yasaklanmış, inşallah ve elhamdülillah gibi basit ortak sözler bile Müslümanların tacize, hapsedilmesine, işkence görmesine, tacize uğramasına ve en uç durumlarda, öldürülmesine neden olabiliyordu. Tehlikeye rağmen Çin’in birçok yerindeki Müslümanlar gizlice dini eğitimlerini sürdürdüler.

Toplulukların merkezi olan camiler devlet tarafından hedef alındı. Ülke genelinde yerel yetkililer camilerin kontrolünü ele geçirdi, bina ve arazilerine el koydu ve onları fabrika, depo, ahır ve okul haline getirdi. Bu camilerin birçoğu basitçe yıkıldı. Buna ek olarak, yerel yetkililer camileri ve onlara bitişik arazileri kirletmek amacıyla kasıtlı çabalar sarf etti. Örneğin camiler domuz yetiştirmek amacıyla kullanıldı ve domuz kemikleri veya leşleri cami avlularındaki içme kuyularına, kuyuları kalıcı olarak kirletmek için atıldı.

Kültür Devrimi sırasında Müslümanlara yönelik devlet destekli şiddetin en uç örneği, 1975 yılının Temmuz ayında Yunnan eyaletindeki Müslüman bir köy olan Shadian’ın bir grup Kızıl Muhafız tarafından tamamen yok edilmesiyle yaşandı. Kızıl Muhafızlar köyü işgal etmiş ve siyasi bir eğitim kampanyasının parçası olarak köylüleri taciz etmeye koyulmuşlardı. Yüzyılı aşkın bir süre önce bu bölgede Müslümanların katledilmesine yol açan eylemleri hatırlatan bir sahnede köylüler, yabancıların defalarca kez tacizlerinden vazgeçmelerini sağlayamadıktan sonra, adalet aramak için Pekin’e gitmek üzere yerel liderlerden oluşan bir heyet örgütlediler. Bir kez daha yardım gelmedi. Bunun yerine, Kızıl Muhafızlar orduyu çağırdı ve bir hafta boyunca tüm köyü yok etti, hatta MIG jet avcılarını köyü bombalamaları için çağıracak kadar ileri gitti. Toplamda, yaklaşık bin 600 Müslüman erkek, kadın ve çocuk öldürüldü ve 5 binden fazla kişi yaralandı. Çin’deki insanlar, özellikle entelektüeller, azınlıklar ve dini grupların üyeleri bu dönemde çok acı çektiyse de hükümet yapılanları hiçbir zaman gerçekten sahiplenmedi. Bununla birlikte, Shadian’da gerçekleşenler mutlak kötülüğün öylesine aşırı bir haliydi ki, 1979’da hükümet resmen özür diledi ve hayatta kalan sakinlere tazminat sağladı.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: İslam in China, Jacqueline Armijo; Asian Islam in the 21st Century kitabındaki bir makaleden hazırlanmıştır.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.