islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5385
EURO
34,8782
ALTIN
2.431,80
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

ÇİNLİ MÜSLÜMAN KADININ EĞİTİMİ

ÇİNLİ MÜSLÜMAN KADININ EĞİTİMİ
30 Aralık 2022 09:00
A+
A-

Çin’de İslam – 21

Çin genelinde Müslüman kadınlar hem öğretmen hem de öğrenci olarak İslami eğitimin canlanmasında aktif rol oynuyorlar. Genç kadınlar, karma eğitim veren İslami okullara ve kolejlere bunun yanı sıra sadece kadınlara ayrılmış okullara devam etmektedir. Bu okulların kadın mezunları, diğer Müslümanlar arasında İslam’ın öğrenilmesinin teşvik edilmesinde aktif rol üstlendiler. Çoğu, mezun olduktan sonra ya hâlihazırda kurulmuş İslami okullarda çalışarak ya da yoksul ve ücra bölgelerde yeni okulların kurulmasına yardım ederek öğretmen oluyor. Birkaç yeni mezun, Müslüman çocuklar için okul öncesi ve okul sonrası İslami programlar da oluşturmuştur.

Eğitimdeki Devlet Denetimi

Çin’de devlet, tüm ilk ve orta dereceli okulların müfredatı üzerinde tam kontrolünü sürdürür. Geçmişte Müslüman topluluklar hem laik hem de dini bilgileri birleştirebildikleri kendi okullarını kurmuş olsalar da 1949’dan sonra devlet bu okulların ve müfredatlarının kontrolünü devraldı. Bu okullar genellikle bölgedeki en iyi kurumlar arasında yer aldığından, bunların kaybı Çin’in farklı bölgelerindeki Müslüman topluluklar için önemli bir darbe oldu. Bugün, eyalet yasaları çocukların normal okul saatleri içinde devlet okulu dışında herhangi bir okula gitmelerini yasakladığından, tüm İslami eğitim dersleri okul öncesi ve okul sonrası programlarda ve okul tatillerinde düzenlenen yoğun derslerde verilmektedir. Bu çabalar, Müslüman toplulukların dini kimliklerini yeniden canlandırdıkları en önemli yollardan bazılarını temsil etmektedir.

Müslüman Öğretmenlerin Çabaları

Bu kadınlar, İslam’ın hayatlarındaki önemi, İslami eğitime bağlılıkları ve başkalarını eğitme kararlılıkları hakkında net ve kendinden emin bir şekilde konuşuyorlar. Bu genç kadınların çoğu, İslami okullardan mezun olduktan sonra, arkadaşlarından ve ailelerinden uzak, ücra, yoksul köylerde öğretmenlik yapmak için gönüllü oluyor. Diğerleri bağımsız İslami kız okulları kurdu. Biri, kadının toplumda oynadığı temel rolden ve eğitimin rolünün öneminden söz etti, çünkü onun deyimiyle, “bir erkeği eğitmek, bir bireyi eğitmek; bir kadını eğitmek ise bir ulusu eğitmektir.” Çin’in ücra bir bölgesindeki küçük bir köyde otururken, genç bir kızın eğitiminin gelecekteki çocuklarının, torunlarının ve genel olarak toplumun sağlığı ve sosyal refahı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceği çeşitli yolları sıraladı. Birkaç uluslararası STK’nın fark etmesi için yıllarca süren araştırmaları ve milyonlarca dolar harcadıkları şeyi sezgisel olarak biliyor gibiydi.

Artan Masraflarla Eğitim Almanın Zorluğu

Çinli Müslümanların kız çocuklarının eğitimine olan bağlılığı, kırsal kesimdeki hanelerin kızları için eğitimden vazgeçme dalgasını durdurmaya kararlı dini liderler ve hükümet yetkilileri arasında önemli bir ittifakın oluşmasına da izin verdi.

1990’lardan bu yana, hükümetin mali reformları, kamu eğitimine verilen desteğin yükünün merkezi hükümetten yerel yönetimlere geçmesiyle sonuçlandı. Bunun sonucu olarak, fon eksikliği nedeniyle, yerel yönetimler genellikle yıllar içinde katlanan okul ücretlerini uygulamaya koydu. Bu ücretler artık felç edici oranlara ulaştı ve sonuç olarak, artan sayıda kırsal çiftçi çocuklarını, özellikle kızlarını eğitmekten vazgeçiyor.

Buna yanıt olarak, Tüm Çin Kadın Federasyonu, kız çocuklarının eğitimini teşvik etmek için kırsal bir kampanya başlattı. Müslüman bölgelerde imamlar, kırsal bölgelerdeki köylülere tüm çocuklarını eğitmek için İslam’daki dini yükümlülüklerini hatırlatmak amacıyla bu hükümet grubuyla birlikte çalıştı.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: Islam in China, Jacqueline Armijo; Asian Islam in the 21st Century kitabındaki bir makaleden hazırlanmıştır.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.