islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4948
EURO
34,9777
ALTIN
2.439,12
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

ÇOCUKLARIMIZIN NOEL HEYECANI

ÇOCUKLARIMIZIN NOEL HEYECANI
8 Aralık 2023 09:00
A+
A-

ÇOCUKLARIMIZIN NOEL HEYECANI

Yeni bir yıla girmemize günler kala tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yeni yıl kutlama hazırlıkları coşkulu bir şekilde devam ediyor.

Sokaklarda, televizyon reklamlarında, alış veriş merkezlerinde ve hatta okullarda kutlama hazırlıklarını görüyoruz. Biz yetişkinleri bile heyecanlandıran, heveslendiren bu harika süslemeler çocuklarımızın da çok dikkatini çekiyor. Ve onlarında heyecan duymasına özenmesine sebep oluyor. “E heyecanlansınlar süsleyelim ağaçlarımızı, hediyeleşelim bunda ne kötülük var?” diyenleriniz olacağı gibi “eyvah çocuğum çok özeniyor bizden de ağaç süslemesi bekliyor ne yapacağım şimdi”  diye endişelenen ebeveynlerimiz de var. Biraz bu konudan bahsetmek istiyorum.

Çocuğun, yeni bir yıla girildiği için tebrik sunması, kutlama yapması elbette ki sıkıntılı bir durum değil. Ancak çocuklarımız için sıkıntılı olan durum bunu Hristiyan geleneği ile yapması buna özendiriliyor olması.  Çünkü yılbaşı süslemelerinin ana teması olan çam ağacı tamamen dini düşüncelerle ortaya çıkmıştır. Hatta tarihi putperestliğe dayanır. Çam ağacı uzun yıllar yaşaması kış mevsiminde dahi yaprak dökmemesi nedeniyle insanlar tarafından ölümsüz ve kutsal kabul edilmiştir. Bu yüzden önceleri ağacın kendisine dualar edilmiştir. Daha sonraları ağaç tanrıya duaların ulaşması için bir aracı olarak görülmüştür. Hristiyan katolik inancına sahip ülkeler 24 Aralık’ta Çam ağaçlarını tamda bu sebeple süslemiş, ağaçların altına hediyeler koyarak 25 Aralık sabahı Hz. İsa´nın doğumu kutlamışlardır. Gelenek günümüze kadar da devam etmiştir. Yani çam ağacı süslemenin yılbaşı kutlaması ile bir ilgisi yoktur. Gelelim noel babaya. O zaten adı üstünde noel kutlamasını çocuklara sevdirmek için sembolize edilmiş yunan kökenli bir rahiptir.

Şimdi, ağaç süsledik diye çocuklarımız Hristiyan mı olacak, diye itiraz eden ebeveynlerimiz olabilir.

Sevgili ebeveynlerimiz çocuklarımız elbette ki noel babadan hediye bekledikleri, çam ağacı süsledikleri için Hristiyan olmazlar. Ancak kalpleri Hristiyan adetleri ve sevgisi ile doldurmaya çalışmanın faydalı, güzel bir yanı var mıdır?  E peki çizgi filmlere bile konu olan çam ağaçlarına noel babalara özenmeyi nasıl engelleyeceğiz? Diyenler içinse bazı tavsiyelerim var.

Çocuklar küçük sebeplerle de olsa evinin, odasının süslenmesinden küçük kutlamalar yapılmasından çok hoşlanırlar. Aslında çocukların bu kutlama heyecanı biz yetişkinler için bir fırsattır. Özellikle bizler için önemli günleri çocukların dünyasında da bu vesileyle önemli kılabiliriz.  Mesela Ramazan ayı. Bu ayın bin aydan daha hayırlı olduğunu bizler biliyor bunu çocuklarımıza da anlatmaya çalışıyoruz.

Özellikle 0-6 yaş somut işlemler dönemindeki çocuklarımız için bu anlattıklarımız çok anlam ifade etmeyebilir. Çünkü onlar anı yaşamak ister, anlatılanları görmek dokunmak isterler. Ramazan ayı en güzel ay ama hani göreyim isterler.  Bu yüzden iftar masalarının özenli ve süslü olmasını, özellikle çocukların sevdiği arkadaşlarını ve ailelerini iftara davet etmeyi ya da çocuğumuzla arkadaşları için ramazan hediyeleri almayı, hazırlamayı tavsiye ediyorum. İşte o zaman çocuklarımız da hadi ramazan gelsin artık demeye başlar. Tıpkı yılbaşı heyecanı duydukları gibi ramazan heyecanı da duymaya başlarlar.

Yani çocuklarımızın içindeki bu kutlama, süsleme isteğini “bizim dinimizde yok böyle şeyler”. Diyerek bastırmak yerine “sabret ramazana(bayrama, üç aylara) az kaldı diyerek zamanını değiştirebiliriz.  Çam ağacı süslemesi içinse çocukları tatmin edeceğine inandığım, çam ağaçlarının köklerinden sökülüp süslenmek istemediklerini küçük bir ağacın ağzından anlattığım bir masal yazdım.  Keyifli dinlemeler…(bkz süslenmeyi sevmeyen çam ağacı)

Şeyma DEMİRCAN NAMAZCI

YAZARIN DİĞER YAZILARINI OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

 

Yorumlar
  1. ali coskun dedi ki:

    Hristiyan katolik inancına sahip ülkeler 24 Nisan da Çam ağaçlarını tamda bu sebeple süslemiş, ağaçların altına hediyeler koyarak 25 Aralık sabahı

    *Nisan* yazılmış..