islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

Umut Işığı: Acehliler Arakanlılara Sahip Çıktı

Umut Işığı: Acehliler Arakanlılara Sahip Çıktı

Endonezya’daki Aceh’te balıkçılar denizde mahsur kalan düzinelerce çocuk da dahil olmak üzere neredeyse 100 Rohingya mültecisi ile dolu cılız bir tekne gördüler. Sakinler defalarca yetkilileri bir şeyler yapmaya çağırdı, ancak grup kıyıya ulaşamadı, çünkü bunu yapmak korona virüsü yayılma riski taşıyacaktı. Yerel halk harekete geçmek zorunda olduklarına karar verdi. İnsanların hayatlarının acil bir tehlike altında olduğundan endişe duydukları için meseleyi kendi ellerine aldılar ve teknenin güvenliğini sağlamak için iplerle yola çıktılar. Endonezya’daki Aceh adasının sakinleri suya atlayarak mazlum Rohingya mültecilerinin güvenliğe, karaya ulaşmasını sağladılar. Yorgun çocuklar kurtarıcılar arasında geçti. Hayatta kalanların toplandığı Lancok plajında, kurtulan bir adam hayatta kaldığı için kumda secde etti. Bir diğeri kurtarma ekibinin üyesini sıkıca kucakladı.

Yakındaki Kampung köyü muhtarı Nasreddin Güçik, yetkililerle sorun yaşama konusunda endişelenmediklerini çünkü yaptıklarının doğru şey olduğuna inandıklarını belirtti. Sadece mültecilere bakarak ağladıklarını söyledi. Bir hamile kadın da dahil olmak üzere toplam 94 mülteci kurtarıldı. İnsan hakları örgütleri kurtarıcıların eylemlerini “iyimserlik ve dayanışma örneği” olarak nitelendirdiler. Son aylarda, Güneydoğu Asya’daki hükümetler, Rohingya mültecilerini taşıyan tekneleri defalarca geri çevirdi ve koronavirüs hakkındaki endişeleri suçladı.

Güneydoğu Asya Müslüman devletleri Rohingyalı Müslüman göçmenlere pek kucaklayıcı davranmıyor. Cuma günü Malezya başbakanı Muhyiddin Yassin, ülkenin artık Myanmar’dan Rohingya Müslüman mültecilerini alamayacağını ve ülkenin Covid-19 salgını tarafından zorlandığını söyledi. Bugüne kadar 8.000’den fazla vaka kaydetmiştir.  Malezya sadece tekneleri geri çevirmekle kalmadı, aynı zamanda gözaltına alınan göçmenlerin kırık teknelerini tekrar denize geri gönderilebilecek şekilde düzeltmeyi düşünüyor. Kaynaklar, yetkililerin hasarlı bir tekneyi tamir etmeyi planladığını, böylece yakın zamanda gelen 300 kişinin denizde aylarca mahsur bırakılabilecekleri yere geri gönderilebileceğini söyledi. Malezya’da gözaltına alınan hayatta kalanlar, düzinelerce insanın öldüğünü ve cesetlerin suya atıldığını söyledi.

Her yıl binlerce Rohingya, Myanmar’daki zulümden kaçmak ya da Bangladeş’teki mülteci kamplarındaki korkunç koşullardan kaçmak için tehlikeli yolculuklara çıkıyor. İnsan tacirleri, yurtdışında daha iyi bir yaşam şansı vaat ederek umutsuz toplulukları avlar. Kaç tane teknenin mahsur kaldığı belli değil, ancak binlerce kişinin denizde çaresiz ölüme terk edilmiş olması muhtemel.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.