islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3256
EURO
35,0914
ALTIN
2.298,82
BIST
8.983,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

DOĞAL ÇEVRE VARLIKLARI BİZ İNSANLARI TANIMAKTA, DUYGUSAL TEPKİLER VERMEKTE OLAN VARLIKLARDIR

DOĞAL ÇEVRE VARLIKLARI BİZ İNSANLARI TANIMAKTA, DUYGUSAL TEPKİLER VERMEKTE OLAN VARLIKLARDIR
23 Haziran 2022 11:00
A+
A-

Kur’ân penceresinden baktığımızda görebileceğimiz 6. hakikat şudur:

Doğal çevremizi oluşturan varlıklar bizi tanımaktadır, takip etmektedir ve de duygusal tepkiler vermektedir. Açıklayalım

Kur’ânı Kerim’in sûrelerinden biri de Neml sûresidir yani Karınca Sûresi.

Kur’ân-ı Kerim’de 6-7 surenin adı hayvanlardan gelir. Rabbimiz bu sûrede gözle göremediğimiz iradeli varlıklar olan Cinler gibi kuşların da Hazreti Süleyman’ın ordusunda yer aldığını bildirmektedir. Hazreti Süleyman’ın ordusundaki kuş türlerinden biri olan Hudhud ordudan ayrılıyor ve bir süre sonra dönüyor Hazreti Süleyman’a şöyle diyor:

  • Ben Sebe ülkesine gittim, Sebe ülkesini başarı ile yönetenin bir kadın melike olduğunu gördüm Ne var ki bu Melike de onun yönettiği halk da Allah’a değil güneşe tapıyorlar.

Hüdhüd bu haberi verdikten sonra Sebe melikesi ile Hazreti Süleyman arasında iletişimi sağlıyor.

Buradan şunu öğreniyoruz; kuşlar ve muhtemelen onlar gibi diğer bazı hayvanlar bizi, yönetim şeklimizi, inanç ve ibadetlerimizi kavrayabiliyorlar.

Burada soralım; acaba yanlarından geçtiğimiz karıncalar bizim varlığımızın farkında mı? Hadi gelin hayatlarını kuşlar ve diğer hayvanlarla adayan ve onlarla ilgili belgeseller hazırlayan ilim adamlarına soralım; Mesela akrepler ve arılar bizi tanır bilir mi?

Rabbimiz Neml sûresinin 18. âyetinde Karıncalar Vadisi’ne doğru gelmekte olan Hz. Süleyman’ın ordusunun ayak seslerini duyan ana karıncanın diğer karıncaları çiğnenememeleri için hemen yuvaları girmeleri hususunda uyardığını bildiriyor,

Hikaye anlatmıyoruz, doğal çevremizi tanıtmaya çalışıyoruz, kişisel tespitlerimizle değil, Yaratan’ın verdiği bilgilerle.

Size hayretler içinde kalacağınız bir bilgi daha verelim. Azgınlaşan Firavun’un ve zalimleşen ordusunun Kızıl denizde boğularak cezalandırıldığını biliyoruz.

Peki gök ve yeryüzü onların ölümlerine tanık oldu mu, olmadı mı? Yaradan oldu diyor ve daha ne buyuruyor biliyor musunuz?

“Gökler ve yer onlar için ağlamadı.”

Bazı bilginlerimiz Kur’ân’ın bütünlüğünden hareket etmedikleri için bu açıklamaları mecazi İfadeler şeklinde yorumluyorlar ama yanılıyorlar.

Karıncalar Süleyman ordusunun gelişini öğreniyor, Hûdhüt kuşu Sebe’ melikesinin ve yönettiği insanların güneşe tapar olduğunu biliyor. Göklerin ve yerin kendilerine özgü ağlaması niçin mecaz olsun.

Peygamberimiz de “Uhud eteklerinde sahabileriyle bulunurken Uhud dağı bizi sever biz de onu severiz.” buyurarak Uhud dağının sevgisini dile getiriyor.

Hazreti Peygamber bir diğer hadislerinde de “Karıncalar ve balıklar insanlara hayırları öğreten bilim adamları için dua ederler. Onların bağışlanmaları ve nimetlerini artırmaları için.” bilgisini veriyor.

ALİ RIZA DEMİRCAN 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.